Kuva-arkisto

Urheilusukeltajat ry. kerää ja tallettaa seuran sukeltamisen ja muun toiminnan historiaa kuvien muodossa. Kaikki seuralaiset ovat tervetulleita tallettamaan omia sukellusmuistojaan seuran arkistoon.

Arkistoon kerätään kuvia sukeltamisesta, veden alta ja päältä, ja myös muuhun Urheilusukeltajat ry:n toimintaan liittyviä kuvia. Kuva-aiheella ei periaatteessa ole väliä, mutta luonnollisesti toivomme, että jokaisella kuvalla olisi joku tarina, eikä arkistossa olisi jo montaa samanlaista kuvaa samasta tilanteesta.

Älä kuitenkaan ole liian nirso tai vaativa kuviesi suhteen. Kun tänään katsomme viidenkymmenen vuoden takaisia kuvia harrastuksestamme, ihmettelemme ja naureskelemme ainakin varusteita. Viidenkymmenen vuoden kuluttua meidän nykyiset varusteemme saattaavat näyttää aivan yhtä kiinnostavalta silloiselle sukeltajalle.

ThistlegormArkiston ylläpito varaa oikeuden poistaa arkistosta sinne kuulumattoman materiaalin sekä "ylimääräiset" kuvat, jos samasta kuva-aiheesta on kuvia kovin monelta kuvaajalta. Kuvatietoja voidaan päivittää alkuperäistä kuvaajaa kuulematta, esimerkiksi kuvassa olevien henkilöiden nimeämiseksi. Luovuttaessasi kuvia arkistoon annat samalla seuralle oikeuden käyttää niitä esim. verkkosivujen kuvituksessa tai muussa tiedotustoiminnassa.


Kuvien katselu

Kuvat on organisoitu ensin vuositasolla ja sitten karkean tason kuvakategorian mukaisesti. Kategorian sisällä kuvien katselu käynnistyy pikkukuvaa klikkaamalla. Näyttökuvat on sovitettu verkkosivuston kehykseen, mutta voit siirtyä katsomaan niitä vielä isommassa koossa omassa välilehdessä näyttökuvaa klikkaamalla. Alkuperäiset kuvat ovat myös saatavilla, mutta vain erillisellä luvalla. Lupahakemukset perusteluineen lähetetään sähköpostitse osoitteeseen kuvalupa (at) urheilusukeltajat.fi.

Kuva-arkisto on tarkoitettu vain jäsenille.

Kun kuvia katsellessasi huomaat jonkun tutun kasvon, jota ei ole kuitenkaan ole nimetty kuvatiedoissa, ole ystävällinen ja kerro meille kyseisen henkilön nimi. Ks. ohjeet alla kohdassa Kuvatietojen päivitys.


Haku

Hakutoiminto etsii kuvat, joiden kuvatiedoista löytyy kaikki annetut sanat kentistä Kuvaaja, Otsikko, Kuvaus, Kommentti tai Hakusanat. Haku tehdään aina muodossa "kaikki" (eli kaikki hakusanat pitää löytyä) eikä ainakaan vielä ole olemassa muita hakuvaihtoehtoja (esim. "joku näistä"). Esimerkki: hakuehdolla "nurmi 2004" (ilman lainausmerkkejä) löytyy kaikki kuvat, joissa Nurmi on kuvaajana, otsakkeessa, kuvauksessa tai kommenteissa; sanaa "nurmi" ei ole hakusanoissa, mutta vuosiluku 2004 on. Ei ole väliä, kirjoittako hakusanat pienillä tai isoilla kirjaimilla. Haettua pikkukuvaa klikkaamalla päästää katsomaan kaikkia haun tuloksena olevia kuvia suuremmassa koossa.

Kuvahaussa on mukana myös lähes dokumentoimaton täsmähaku, jolla voi hakea hakusanaa vain tietystä kuvatietokentästä. Ei ole ajateltu, että peruskäyttäjä sitä tarvitsisi. Täsmähaun muoto on kyllä hauissa näkyvillä ja siinä käytetään kuvatietokenttien englanninkielisiä nimiä (Author, Title, Subject, Comment, Keywords) ja *-merkkiä villinä korttina. Esimerkki: hakuehto "Author=*nurmi*" (ilman lainausmerkkejä) etsii kaikki kuvat, joiden kuvaajana on joku "nurmi" tai vaikkapa "nurminen". Täsmähaun voi yhdistää tavalliseen hakuun.

Kaikki kuvat saa näkyviin hakusanalla " " (välilyönti lainausmerkeissä). Ne tulevat käänteisessä vuosi/tapahtuma järjestyksessä, eli kuluvan vuoden tapahtumat ensin, tapahtumittain järjestettynä.


Kuvien lahjoitus 

Kuvat lahjoitetaan yksi kerrallaan ja joka kuvan yhteydessä kerätään siihen liittyvät tiedot. Erityisen tärkeätä on nimetä koko nimellään (esim. Antti Saarnio) mahdollisimman moni kuvissa oleva henkilö, jotta heidät tunnistetaan myös 50 vuoden päästä. Lempinimen voi laittaa mukaan vaikka lainausmerkeissä (esim. Antti "Pastori" Saarnio). Nimeä kuitenkin vain ne henkilöt, jotka varmasti tunnet. Jos et muista ihmisten nimiä, niin ei se mitään - joku muu varmaan muistaa paremmin.

Kuvista toivotaan arkistoon jpg-muotoinen versio, jossa on mahdollisimman hyvä resoluutio. Älä siis yritä pienentää kuvaa tai käsitellä kuvatiedostoa pienemmäksi. Jos skannaat kuvia paperikuvista, käytä vähintään tarkkuutta 300 dpi. Lahjoitettavien kuvien tulisi olla teknisesti laadukkaita - malta siis olla lahjoittamatta epätarkkoja otoksia, ellei niillä ole selkeästi taiteellista arvoa.

Kuvaaja on yleensä sama henkilö kuin kuvan tekijänoikeuksien omistaja. Voinet laittaa kuvaajaksi itsesi, vaikka olisitkin pyytänyt jotain toista ottamaan kamerallasi kuvan, jossa olet itse mukana. Anna kuvaajasta ja tekijänoikeuksien omistajasta koko nimi, ei pelkkää sukunimeä tai lempinimeä. Ilman tekijänoikeuksia olevat kuvat voidaan poistaa arkistosta.

Kuvia voidaan käyttää seuran julkaisuissa, joten olisi suotavaa, että kuvan lahjoittajalla olisi kuvassa selkeästi tunnistettavien henkilöiden (suullinen) lupa kuvan julkaisemiseen arkistossa - tai ainakin selkeä ymmärrys, että kuvan kohteilla ei ole mitään kuvan julkaisemista vastaan. Jos huomaatte itsenne jossain arkiston kuvassa ja haluatte kieltää kuvan käytön, niin ottakaa yhteys ylläpitoon. Teillä on siihen täysi oikeus.

Kuvan kategoria antaa vuositasolla karkean jaottelun arkiston kuville. Jos kuvasi tuntuu sopivan moneen kategoriaan, niin valitse yksi. Kaikki va-kuvat suositellaan laitettavaksi kategoriaan VA-kuvat.

Jos sinulla on jokin mukava (pieni) kuvaan liittyvä tarina, sille on hyvä paikka kuvan kommentti-kentässä. Jos tarina on pidempi ja julkaistu muualla, esimerkiksi jäsentiedotteessa, laita maininta asiasta tähän vaikkapa tyyliin "[Jäsentiedote 2005/4]".

Hakusanat ovat kuvissa sitä varten, että katseltavien kuvien valinta voidaan tehdä myös niitä käyttäen. Jos kuvaasi liittyvä hakusana tuntuu puuttuvan (esim. va-kuva uudesta hylystä), niin käänny ylläpidon puoleen. Uusia hakusanoja on helppo lisätä järjestelmään.

Kuvan lahjoittamisen yhteydessä annetaan seuraava vakuutus:

Vakuutan tallentavani arkistoon kuvamateriaalia, jonka olen itse kuvannut ja johon minulla on tekijänoikeudet sekä oikeus päättää materiaalin julkaisemisesta ja julkisesta esittämisestä.

Urheilusukeltajat ry saa käyttää arkistoon tallentamaani materiaalia yhdistyksen johtokunnan hyväksymiin ei-kaupallisiin tarkoituksiin sekä kaupallisiin yhdistyksen toimintaan liittyviin tarkoituksiin maksamatta korvausta tai muuta hyvitystä materiaalin käytöstä. Edellä kuvattu materiaaliin liittyvien oikeuksien luovuttaminen ei rajaa kuvaajan oikeutta päättää muusta samaan materiaaliin liittyvästä käytöstä.

Jos et pysty antamaan yllä mainittua vakuutusta, käänny seuran tiedottajan puoleen selvittääksesi, josko ja miten kuvasi voidaan saada seuran arkistoon.

Jos kuvaa lahjoittaessa tulee jotain häikkää lomakkeiden kanssa, ottakaa yhteys ylläpitoon.


Kuvatietojen päivitys ja kuvien poisto

Jos haluat muuttaa/lisätä tietoja johonkin arkistossa olevaan kuvaan, niin se käy helposti. Kunkin kuvan alla on Kuvatietojen päivitys -nappi, jonka avulla voit lähettää sähköpostitse kyseisen kuvan kuvatietojen päivityspyynnön. On erityisen arvokasta nimetä kuvassa olevia vielä nimeämättömiä henkilöitä - kuvatiedoistahan voi vaikka puuttua sinun oma nimesi! Kuvatiedoissa olevat virheet ja typot on myös hyvä saada korjatuksi mahdollisimman pian.

Samalla tavalla voi myös pyytää kuvan poistamista arkistosta, jos kuva on säädytön tai sen poistamiseen on jokin muu hyvä syy.

Tiedot päivitetään ja kuvat poistetaan moderoidusti käsin, joten uudet tiedot ja kuvien poistot eivät näy heti.


Kuvien käyttö tiedotteissa

Valitse ensin haluamasi kuva arkistosta (esim. http://www.urheilusukeltajat.fi/cgi-bin/imgarc_view.cgi?fname=2010/seuratoiminta/us001267.jpg&height=375) ja paina mieleesi sen numero (esim. us001267). Sitten editoi tiedotettasi (omassa ikkunassaan) ja klikkaa Lisää/Muokkaa kuvaa -ikonia (vuoristomaisema).

Valitse stories/Arkisto/Kuvat/Display, valitse kyseinen kuva listalta ja klikkaa Lisää-nappia lisätäksesi kuva tiedotteeseesi. Tämän jälkeen voi skaalata kuvan sopivaan kokooon. Jos haluatkin vain pienemmän kuvan, niin valitse suoraan hakemistosta Arkisto/Kuvat/Thumbs.

Jos haluat oikein elvistellä, laita pikkukuva (hakemistosta Thumbs) kuvaa valitessa välilehdelle Artikkelin kuva ja sama kuva isompana (hakemistosta Display) välilehdelle Popup-kuva. Muista ruksata laatikko Popup. Kuvasuhde voisi olla suhteellinen 600x600 tms. Nyt kuva näkyy tiedotteessa haluamassasi koossa ja sitä klikkaamalla sen saa kokonaan näkyville. Popup-kuvan Otsikko-kenttään voi laittaa (esim.) kuvan nimen, kuvaajan ja kuvausvuoden. Esimerkinä tämän sivun alussa oleva Thistlegorm-kuva on tuollainen.

Originaalikuvat otetaan käyttöön vastaavasti, mutta vain seuran tiedottajan luvalla. Originaalikuvat on lisäksi talletettu vuosi- ja tapahtumalajihakemistoihinsa (esim. http://www.urheilusukeltajat.fi/joomla3/images/stories/Arkisto/Kuvat/Originals/2010/seuratoiminta/us001267.jpg). Niitä ei voi sellaisenaan käyttää, koska kuvan näyttäminen vaatii joka näyttökerralla ylläpitäjän tunnuksia.
Kuvien käyttö keskustelupalstoilla

Keskustelupalstoilla on hyvä käyttää vain pikkukuvia koristeena. Valitse ensin haluamasi kuva arkistosta, katso sen pikkukuvaa (klikkaa oikealla hiirellä pikkukuvan kohdalla ja valitse view tai katso). Kopioi pikkukuvan osoite talteen selaimen osoitekentästä (esim. http://www.urheilusukeltajat.fi/joomla3/images/stories/Arkisto/Kuvat/Thumbs/us001267.jpg). Keskustelupalstan artikkelia editoidessasi klikkaa ensin Img-nappia ja liimaa sitten äsken kopioimasi pikkukuvan osoite img-tagien väliin (esim. [img size=150]http://www.urheilusukeltajat.fi/joomla3/images/stories/Arkisto/Kuvat/Thumbs/us001267.jpg[/img] ). Voilá.

Jos haluat elvistellä, laita pikkukuva edellämainitulla tavalla URL-tagin sisälle ja laita isompi Display-kuva tulemaan näkyville pikkukuvaa klikattaessa (esim. [url=http://www.urheilusukeltajat.fi/joomla3/images/stories/Arkisto/Kuvat/Display/us001267.jpg ][img size=150]http://www.urheilusukeltajat.fi/joomla3/images/stories/Arkisto/Kuvat/Thumbs/us001267.jpg[/img][/url] ). Aloita elvistely klikkaamalla URL- ja Img-nappeja, sijoittamalla img-tagit url-tagien sisälle.


Uusien hakusanojen luonti

Järjestelmään on ylläpitäjien helppo lisätä uusia hakusanoja. Jos sinulla on useita kuvia esim. johonkin hylkyyn, johon ei vielä ole hakusanaa, niin ilmoita asiasta ylläpidolle. Hakusanat päivitetään editoimalla palvelimella alustustiedostoa imgarc_configuration.tcl hakemistossa cgi-bin/admin.