Kiinnostaako Uppopallo?

Urheilusukeltajat pelaa uppopalloa molemmissa nuorten SM-sarjoissa (A- ja B-nuoret). Etsimme jatkuvasti myös uusia pelaajia lajin pariin.

Harjoituskausi alkaa syyskuun alusta, ja sarjakausi kestää marraskuusta huhtikuuhun. Nyt on siis hyvä hetki aloittaa uusi harrastus. Lisätietoja lajista ja harrastamisesta alla, tai kysy lisää: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. .

Mihin sarjaan pelaamaan?

A-nuorissa voivat pelata 1992 ja myöhemmin syntyneet tytöt ja pojat. B-nuorissa voivat pelata 1995 ja myöhemmin syntyneet tytöt ja pojat. Urheilusukeltajat ilmoittaa yhden joukkueen molempiin ikäryhmiin.

B-nuorissa pelaava henkilö voi pelata myös A-nuorissa, jos vain kunto ja taidot antavat myöden. Pelipaikat A-nuorten edustusjoukkueeseen jaetaan osaamisen ja harjoitteluaktiivisuuden mukaan, joten kaiken ikäisten kannattaa joukkueeseen pyrkiä. B-nuorten joukkueeseen on ilmoittautunut suunnilleen täyden joukkueen verran pelaajia, joten peliaikaa riittää kaikille.

Viime vuosina molemmissa nuorten sarjoissa on pelattu kolme turnausta, eri puolilla Suomea. A-nuorten ja B-nuorten turnaukset on pelattu samaan aikaan, eli sikälikin eri sarjoissa pelaaminen on mahdollista; pelimatkojen määrä ei kasva, ainoastaan pelien määrä turnauksissa.

Sarjassa pelaaminen

Kilpailumääräysten mukaan jokaisen pelaajan tulee kuulua Sukeltajaliiton alaiseen jäsenseuraan. Koska joukkue edustaa Urheilusukeltajia, US  suosittelee seuraan liittymistä, mutta koska toiminta aloitettiin usean pääkaupunkiseudun sukellusseuran yhteistyönä, on sovittu että ainakin toistaiseksi minkä tahansa seuran jäsenyys riittää.

Lisäksi jokaisella pelaajalla tulee olla Sukeltajaliiton kilpailulisenssi. Myös Sukeltajaliiton kattavampi Sukeltajavakuutus pitää sisällään kilpailulisenssin. Lisenssi ja vakuutus on kalenterivuosikohtainen, ja se tarkastetaan aina ennen kilpailuja. Mikäli lisenssi ei ole voimassa, ei voi pelata. On kuitenkin huomattava että lisenssi on myös vakuutus, joka kattaa myös harjoittelussa aiheutuneet vammat, ja siksi ei kannata jättää vakuutuksen ottamista kilpailuja edeltävään päivään. Vakuutus on ihan yhtä hyödyllinen myös harjoituskaudella.

Kustannukset

Sarjojen osallistumismaksun maksaa jäsenilleen Urheilusukeltajat, mutta muista kustannuksista vastaavat pelaajat.

Jokainen pelaaja vastaa henkilökohtaisista varusteistaan. Muita kustannuksia ovat joukkueen osuus Leppävaaran vuoron harjoitusmaksuista, sekä joukkueen matkakustannukset turnauksiin. Nämä kustannukset katetaan osin toimintamaksulla, ja matkakustannukset omakustannusperiaatteella turnauskohtaisesti. 

Varusteet

Uppopalloilijan henkilökohtaisiin varusteisiin kuuluu tumma ja valkoinen uima-asu, tumma ja valkoinen uppopallopäähine (samat kuin vesipallossa), maski, snorkkeli ja räpylät. Uppopallopäähineitä tilataan yleensä koko sarja kerralla kun tilaajia on tarpeeksi. Vasta-alkajat voivat yleensä hallissa lainata päähineitä siihen saakka että saavat tilattua itselleen omat. Muut varusteet on syytä hankkia heti alusta alkaen.

Normaaleihin sukellusvarusteisiin verrattuna uppopalloilijan varusteissa on huomattava pari asiaa. Maskin kannattaa olla ilmatilaltaan pieni. Suosittuja malleja ovat ainakin Cressi Superocchio ja Scubapro Futura. Muitakin hyviä löytyy. Uppopalloilija tekee aina maskiinsa itselleen sovitetut venymättömät kangasremmit. Mallia voi katsella hallilla kokeneemmillta. Räpylöiksi kelpaavat hyvin mitkä tahansa suhteellisen kovalapaiset vakioräpylät, mutta edistyneemmät harrastajat käyttävät esim. SpecialFins'in lasikuitulapaisia räpylöitä. Snorkkeliksi sentään käy melkein mikä tahansa vakiosnorkkeli, kunhan siinä ei ole mitään venttiileitä tms. Snorkkeli lyhennetään sopivan pituiseksi niin ettei se häiritse uimista.

A-nuorten harjoittelu

A-nuorten sarjassa on suhteellisen korkea taso, ja jos siellä halutaan pärjätä, vaatii se joukkueelta myös paljon harjoittelua. Ohjeellinen harjoitusohjelma on seuraavanlainen.

2 x vko pelitreenit, ti (Pirkkola) ja to (Tapiola)
2 x vko kuntosali, lihaskunto ja nopeusvoima
2 x vko lenkki, pallopeli tai muu vapaa peruskuntoharjoitus

Huomattavaa on erityisesti että pelitaito paranee kun pelaa parempiaan vastaan. Tästä syystä tiistain ja torstain treenit ovat tärkeimmät. Maanantain ja perjantain treenit ovat hyvä lisä, mutta ei välttämättömyys, ja voi ihan hyvin korvata esim. kuntosalilla.

Ohjeita kuntosaliharjoituksiin ja peruskuntoharjoitteluun saat valmentajalta palavereissa. Nämäkin harjoitukset ovat hauskimpia porukalla. Kannattaa muodostaa sopivankokokoisia lenkkiporukoita, niin treenaaminen on hauskempaa. Peruskuntoharjoittelusta käy hyvin myös koululiikunta, jos sitä on riittävästi.

B-nuorten harjoittelu

B-nuorten joukkue on useimmille se ensimmäinen joukkue. Tällä tasolla opetellaan uppopallon alkeet, joiden varaan rakennetaan myöhemmällä iällä. Tästä syystä B-nuorille tärkeintä harjoittelua on pelaaminen sopivantasoista vastustajaa vastaan. Ohjeellinen harjoitusohjelma on seuraavanlainen:

Vähintään 1 x vko pelitreenit. Ma (Leppävaara) on tärkein, koska siellä annetaan aloittelijoille ohjausta. Pe (Tapiola) on myös hyvä harjoitus, koska peli on lähempänä aloittelijatasoa. Osaamisen kasvaessa voi käydä myös torstaitreeneissä Tapiolassa.
Pelitreenien lisäksi kaikki yleinen liikunta on suositeltavaa. Koululiikunta, pallopelit, lenkkeily, pyöräily ja uinti ovat kaikki yhtä suositeltavia. Alussa ei kannata tehdä hampaat irvessä, mutta mikäli haluaa pyrkiä A-nuorten joukkueeseen, pitää harjoittelumääriä asteittain lisätä. Neuvoja harjoitteluun saa valmentajalta.