Seuran historiaa

Urheilusukeltajat ry. on Suomen vanhin sukellusseura. Se on perustettu samana vuonna Sukeltajaliiton (silloin Suomen Urheilusukeltajain Liitto) kanssa, vuonna 1956. Vuonna 2006 seuramme juhli 50-vuotisjuhliaan.

Urheilusukeltajat ry. perustettiin kuukausi Sukeltajaliiton perustamisen jälkeen, syyskuussa 1956. Seura perustettiin ensin "Sammakkokerho"-nimisenä, muutti vielä samana vuonna nimensä "Vedenalainen kerho Barracudaksi", lopulta seuraavana vuonna nykyiseen muotoonsa. Urheilusukeltajat ry. oli monet vuodet Liiton ainoa jäsenseura. Tästä johtuen sekä Liiton että kerhon asiat olivat samojen henkilöiden hoidossa, ja melko yhtenevät..

50luku50-luvulla sukellusvarusteet olivat hieman erinäköisiä kuin nykyään.

Kuvassa Jansson, Koivusalo, Patoharjut, Carpelan. Tunnusomaisia varusteita ovat mm. "pitkät kympit" ja lateksiset kuivapuvut. Pitkät kympit olivat 10 litran pulloja 150 barin käyttöpaineella. Puvut ovat lateksisia "sammakkomiespukuja". Ilmaa niistä sai pois manseteista, mutta lisää ei saanut millään, eli syvyyden kasvaessa noste ja lämmöneristävyys pieneni. Tiiviyskään ei välttämättä ollut ihan täydellistä. Märkäpuvut tulivat markkinoille vasta 60-luvun alussa. 

 

 

50luku2Alkutalvesta 1957 sai laajaa julkisuutta Prolle Janssonin kuva kolmesta urheilusukeltajasta (Carpelan, patoharju, Winterhalter) soluttautumassa jäiden sekaan Lauttasaaressa, Poliisien majan laiturissa. Tämä kuva levisi myös kautta maailman sukelluslehdistön näyttäen, kuinka urhoollisia me täällä kylmässä Pohjolassa olemme.

Samaan aikaan Seura-lehti teki jutun avantosukelluksestamme Pihlajasaaren hylkyyn keväällä 1958, ja Apu saman vuoden kuluessa Jaques Cousteau's elokuvasta "Hiljainen Maailma".

 

 

 

vespa

kuja

Cousteaun elokuvan "Hiljainen Maailma" ensi-ilta Helsingissä oli syyskuussa 1957.

Filmiyhtiön suosiollisella myötävaikutuksella myös Urheilusukeltajat saivat nimeään esille asian yhteydessä. Ulf Carpelan ja Ora Patoharju ajelivat ympäri kaupunkia Oran skootterilla sukellusvarusteissa mainostaen filmiä.

Ensi-illassa Urheilusukeltajat muodostivat kunniakujan Kino-Palatsin sisäänkäynnille rouva Sylvi Kekkosen saapuessa.

 

 

cousteauCousteau'n toisen filmin, "Elävä Meri", ensi-illassa maaliskuussa 1965 Cousteau itse saapui Suomeen. Silloin jo paljion lukuisampi joukko seuralaisia muodosti jälleen kunniakujan, ja pääsi poseeraamaan Suuren Sukeltajan ja Ranskan suurlähettiläsparin kanssa.

Kuvassa vasemmalla hymyilee Antti Saarnio, kerhon pitkäaikainen kouluttaja ja leiribardi.