Retkien ja täyttöjen hinnasto

Retkimaksut Räpylällä 2018 (US jäsenille)

Lähikohteet (raja 10 nm, kohteet mm. Alexander 2, Volkkarihylky, Cicero, Tiilihylky):

 • 3 ruutua sarjakortista tai 17 €*.

Muut kohteet (raja 15 merimailia, kohteet mm. Chrysant, Alca, Coolaroo, GA):

 • 4 ruutua sarjakortista tai 22 €*.

Kaukaisemmat kohteet (raja 20 merimailia,kohteet mm. Raimo Ragnar, Jut'n Feltman): 

 • 5 ruutua sarjakortista tai 28 €*.

Sarjakortti (20 ruutua):

 • 90 €
 • Myös vuoden 2017 sarjakortit kelpaavat tällä kaudella.

* Hinta käteismaksuna. Pankkikorttimaksut eivät ole tällä hetkellä mahdollisia, joten varaa mahdollisuuksien mukaan tasaraha.

Kausi VID (Very Important Diver, kausikortti). Sisältää kaikki retkikalenteriin merkityt Räpylän lähdöt. Ei sisällä leirejä. P1/P2 VIDillä saa osallistua P1/P2 lähdöille. P3 VIDillä saa osallistua kaikille lähdöille.

 • P3 VID 230 €   (koko kesän veneilykausi)
 • P1/P2 VID 190 € (koko kesän veneilykausi)

Villingin reissut:

 • Edestakaisin 40 €. Edellyttäen että on kippari. Jos kippari on seuran normaalin listan ulkopuolelta, asia sovitaan venevastaavan (2018 Tomi Rask) kanssa. 

Retkimaksut Norpalla (2018)

Norpan vuokrauksesta sovittava aina etukäteen Norpan vene -vastaava kanssa ennen käyttöönottoa. Vuokrauksen ajankohta on myös merkittävä kaluston vuokraus -kalenteriin, jotta muut pääsevät näkemään että vene on varattu kyseisenä ajankohtana. Maksu hoidetaan "Norpan vuokraus 2018" ilmoittautumislistan kautta. Veneen kipparilla on 100 eur omavastuu sille aiheutetuista vahingoista yksityisessä käytössä. Seuran järjestämissä tapahtumissa omavastuuta ei ole. 

Villingin reissut Norpalla

 • Norppa palautettava ajokunnossa seuraavalle käyttäjälle tankattuna. Polttoaine ei sisälly, öljy sisältyy hintaan.

Räpylän retken muuttaminen Norpalla toteutettavaksi Kipparin päätöksellä

 • Retki samaan hintaan kuin Räpylällä. 
 • Norppa palautettava ajokunnossa seuraavalle käyttäjälle tankattuna. Polttoaine ja öljy sisältyvät hintaan.

Norpan päivävuokraukset:

 • 1/2 päivää 15 € (esim. omatoimiset iltalähdöt) + bensat
 • Päivävuokra 30 €/päivä + bensat
 • Maksimi vuora-aika on yksi viikko. Vene on palautettava ajokunnossa seuraavalle käyttäjälle tankattuna. Polttoaine ei siis sisälly hintaan, mutta öljy sisältyy.

Kaasujen täyttöhinnat (2018)

 • Ilma-VID 55 € / kausi (1.4.-31.3.)
 • PerheVID 70 € / kausi / samassa taloudessa asuva perhekunta (1.4.-31.3.)
 • SeoskaasuVID 90€ /kausi (sisältää ilmaVIDin), vapaat ilma- ja Nx-täytöt  seoskaasutäyttökoulutuksen käyneille. (1.4.-31.3.)
 • Ilma-VID -> Seoskaasu-VID, korotusmaksu 35€
 • Seoskaasutäytöt, happi ja helium laskutetaan erikseen käytön mukaan
 • Avainmaksu 20€ (IlmaVID ja SeoskaasuVID, kertaluontoinen)

Toimintamalli

VID käyttäjä
Vähintään 2 vuotta seuran jäsenyyttä. Tästä voidaan poiketa jos henkilö on aktiivisuutensa puolesta tunnettu. VID käyttäjä voi lunastaa kontin avaimen (maksamalla avainmaksun) ja hän voi täyttää omia henkilökohtaisessa käytössään olevia laitteita rajattomasti yhden kauden (1.4.-31.3.) ajan. Jos samassa taloudessa on useita sukeltajia, kannattaa ostaa PerheVID.

Seoskaasurinki
Liittymällä seoskaasurinkiin käyttäjä saa käyttökoulutuksen kontin seoskaasulaitteiston käyttöön ja voi lunastaa itsellen seoskaasuvidin. Seoskaasuvidin haltija saa täyttää rajoituksetta kauden ajan ilmaa ja nitroxia happiprosenttiin 36% asti. Kontilta saa myös happea wippaustekniikalla sekä trimixiä, mutta nämä veloitetaan erikseen per täyttö. Happiwippaukset sekä Trimixin täyttäminen edellyttävät paitsi riittävät sukelluspätevyydet näillä kaasuilla sukeltamiseen myös Nitrox tai Trimix gasblender tutkinnon kontin käyttökoulutuksen lisäksi.

Avaimen luovutuksen yhteydessä Vid käyttäjä saa täyttöaseman ns. "lämpimän puolen" hälyttimen koodin. Täyttöasemalla saa täyttää 7 päivänä viikossa 24 tuntia vuorokaudessa.

Satunnaiskäyttäjä
Pitää olla seuran jäsen. Satunnaiskäyttäjä voi perehdytyksen jälkeen jättää omia, nimellä ja puhelinnumerolla varustettuja laitteita täyttöaseman eteiseen josta ne täytetään. Jättäessään säiliön täyttöön satunnaiskäyttäjä lähettää tekstiviestin täyttäjälle jätetystä säiliöstä ja maksaa 5 € käteistä eteisessä olevaan lippaaseen.

Tiedustelut konttivastaavalle
Jaakko Virkkala (2015), 040-8496662, kontti (at) urheilusukeltajat.fi

Vene ja sukellus

Kerhon laivasto

Kerhon laivastoon kuuluu m/s Räpylä VIII ja m/b Norppa. Laivasto on ahkerassa käytössä toukokuusta lokakuuhun.

Räpylä kesäleirillä -07 (Tvärminne)

Räpylä syysleirillä -07 (Pellinki)

Räpylä on reilun 10 metriä pitkä sukellustoimintaan erittäin hyvin soveltuva tukialus, Kulkuri 34 -mallia. Sen matkanopeus on reilut 15 solmua ja takakansi tilava vaivattomaan sukeltamiseen. Hyttiin pääsee suojaan sateen yllättäessä, vaikka sukeltaja ei pelkääkään vettä. Alusta käytetään pääasiassa sukellustoimintaan. Räpylään mahtuu 16 sukeltajaa.

Norppa kesäleirillä -05 (Rosala)Norppa on nopea yhteysvene Villinkiin tai kaukaisemmallekin sukelluskohteelle, sen matkanopeuden ollessa lähes 30 solmua. Vene on mallia Master 540 ja se on tukevarakenteinen alumiinivene. Sukellustoiminnassa Norppa vetää 4-5 henkeä, riippuen sukeltajien ja heidän varusteidensa painosta.

Sukellustoiminta

Räpylän lähtöajat

Arkisin kello 18:00

Lauantaisin ja pyhinä kello 10:00

Räpylä lähtee normaalisti Puotilan venesatamasta, lastauslaiturilta. Osoite: Meripellontie 11, 00910 Helsinki

Sukellustoimintaa Räpylällä Urheilusukeltajat järjestää sukelluslähtöjä toukokuusta lokakuuhun siten, että joka tiistai, torstai, lauantai ja sunnuntai pyritään järjestämään lähtöjä. Lähdöt ilmoitetaan seuran nettisivuilla Kalenteri osiossa (merkattuna lähdön taso ja kipparin nimikirjaimet) ja Räpylän puhelinvastaajassa.  Seura järjestää myös muita sukellustapahtumia, kuten talvisukelluksia ja teemaviikonloppuja, sekä vuosittain kaksi sukellusleiriä, kesällä ja syksyllä.

Täyttökontti

Seuralla on jäsenilleen tarkoitettu täyttöasema ("kontti"). Kontti sijaitsee Itä-Helsingissä. Täyttöasemalla on mahdollisuus tankata sukelluslaitteisiin paineilmaa 300 bar paineeseen asti sekä tarvittavan seoskaasulaitteiston täyttökoulutuksen suorittamalla myös Nitroxia ja Trimixiä. Pääset hyödyntämään täyttöasemaa joko hankkimalla Kontti-VID:in ("kausikortti") tai liittymällä ns. satunnäistäyttäjäksi.

Nardi Atlantic P100 matkakompressori

Matkakompura Nardi Atlantic, hankittu uutena 2010 keväällä

us001267Polttomoottorikäyttöinen matkakompressori, tuotto 100 L / min

Voi täyttää yhtä pulloa kerrallaan joko 200b tai 300b (Din liitäntä)   

Tarkoitettu pääsääntöisesti seuralaisten vuokrakäyttöön omatoimireissuille sekä  satunnaisesti seurakäyttöön, jos muuten ei ilmaa ole saatavilla. Kompuraa ei kuitenkaan ole tarkoitus käyttää ns. Räpylän kompurana laajemmin, koska kokemus on osoittanut, että kompurat eivät pitkässä juoksussa kestä Räpylässä

Säilytetään täyttöasemalla, vastuuhenkilö Kontin Isäntä. Kompura ei liiku ulos kontista ilman, että Kontin Isäntä on tietoinen asiasta. 

 

Pelin henki

Vuokralleottaja vastaa kompurasta. Jos kompura vioittuu mistä tahansa syystä (vaikka salamaniskusta!), niin vuokralleottaja vie kompuran Divetech Oy:lle (Nummelassa) huoltoon ja noutaa sen sieltä sekä maksaa korjauskukulut omasta taskustaan.

 

Jos myöhemmässä vaiheessa seuran vakuutuksesta saadaan jotain takaisin, voidaan vuokralleottajaa kompensoida.

Palautettaessa kompuran kunto tarkastetaan päällisin puolin. Vuokraaja voidaan vaatia vastuuseen myös takautuvasti, jos kompurassa ilmenee toimintahäiriöitä, joiden voidaan selkeästi olettaa olevan edellisen vuokraajan jäljiltä. Eli pimittäminen ei kannata.   

  • Kompura luovutetaan siistinä ja pyyhittynä ja se palautetaan siistinä ja pyyhittynä 
  • Kompuran mukana seuraa öljy sekä suodattimet joiden kuluminen sisältyy vuokraushintaan, itse polttoaineen (98e bensiini) ostaa vuoraaja. Kompuran mukana tulee 5 L muovikanisteri. 
  • Kompuran käyttötunneista pidetään tarkkaa kirjaa.
  • Kompuran mukana ovat tarkat käyttöohjeet ja suositukset. Niitä noudatetaan.

Hinnoittelu

Perusmaksu xx€ / päivä sekä yy€ per ajotunti.  Ks. voimassa olevat hinnat kohdasta Kaluston vuokraus/lainaus.

Vuokra maksetaan käteisellä kontille kompuraa palautettaessa, jolloin lopullinen hinta lasketaan tuntikirjanpidon + vuokrapäivien summana.

Perusmaksun lisäksi vuokraaja maksaa käytetyn polttoaineen (98e bensiini). 

Varaaminen

Ks. kohta Kaluston vuokraus/lainaus.

Norpan käyttö

Norpan käyttöönluovutus

Venettä saa lainata/vuokrata/käyttää veneen olleessa normaalilla toiminta-alueellaan Norppavastaavan suostumuksella seuran jäsen. Kipparilta edellytetään riittävää veneilykokemusta. Norppavastaava antaa tarkemmat ohjeet, kuinka saat veneen käyttöösi, ja oletko luvallinen sitä käyttämään. Tulosta nämä ohjeet mukaasi veneelle, jos tunnet itsesi epävarmaksi!

Huom! Veneen kipparilla on 100eur omavastuu sille aiheutetuista vahingoista yksityisessä käytössä. Seuran järjestämissä tapahtumissa omavastuuta ei ole.

Norpan maksut

Ohjeet käytön maksamiseen löytyvät Retkihinnastosta.

Alkutarkastukset veneelle ennen laiturista irtautumista

Molemmistä takakulmista löytyvät poistovesitulpat kannattaa asentaa heti veneeseen astuttaessa, jos aiotaan lähteä veneellä liikkeelle. Kannattaa miettiä mikä tarkoitus tulpilla on, että ei tulisi yllätyksiä. Esimerkiksi tulppia ei tarvitse laittaa paikoilleen jos hyvällä kelillä veneilee pari kolme henkilöä. Toisaalta kovalla kelillä tulpat on hyvä ottaa pois viimeistään ajon aikana (joku muu kuin kippari), koska pärskeveden pitää päästä pois veneestä.

Kipparin tulee katsoa huolella ennen Norpan irroittamista miten se on pilttuussa oikein aisojen välissä, koska lähes joka kerta Norppavastaava käy kiinnittämässä veneen uudelleen, niin että se ei keikku allokossa veneen reunoja kuluttaen. Lepuuttajien tulee toimia oikein. Mikäli huomautettavaa löytyy, on siitä hyvä kertoa Norppavastaavalle asian korjaamiseksi seuraavaksi kerraksi. 

vene on ulkoisesti veneilykunnossa ja perusedellytykset täyttyvät:

  • moottorissa on öljyä (veneille tarkoitettu 2-tahti)
  • tankissa on polttoainetta (98-oktaanista)
  • käy läpi Norpan loki (kirjataan ajot, tarkastetaan mahdolliset viat)

turvavarusteet ja navigointivälineet löytyvät:

  • pelastusliivit kaikille veneessä olijoille
  • gps, kaiku, meri-VHF (akku latingissa), kompassi
  • merikartat liikkumisalueelle
  • jauhesammutin
  • ensiapulaatikko
  • hätäraketit
  • ankkurointipallo (merkki valoisan aikaan ankkuroinnista)
  • venehaka ja mela
  • ankkuri ja köyttä
  • äyskäri

Sukellusvälineistö sukellukselle lähtiessä

  • A-lippu
  • sukelluspöytäkirjoja
  • oxybox (Räpylästä voi lainata harmaata, mallia DDR)

Norpan käynnistys

Norpan käynnistyshän sujuu niin, että tyhjäkäyntikaasua ei tule käyttää, koska silloin se ei yleensä lähde käyntiin. Ennen käynnistystä pumpataan bensaletku täyteen moottorikaivossa olevalla mustalla käsipumpulla. "Ryyppynä" toimii virta-avaimen pohjaan paino ja kääntäminen. Näin moottori antanee terveitä käynnistymisen ääniä.

Veneen käyttö merellä

Pilssipumppua tulee käyttää heti kohta liikkeelle lähdettyä, että sadevesi saadaan pumpattua veneestä pois. Kun lorina lakkaa oikeasta takakulmasta, voidaan pumppu pysäyttää. Muista myös tehdä se, sillä pumppu unohtuu päälle todella helposti!  Pilssipumpun katkaisija löytyy ohjauspyörän vierestä.

Anna moottorin lämmetä koko Puotilanlahden matkan ennen kovempaa rasitusta. Huomioi myös 10km nopeusrajoitus! Vältä aina täysillä kierroksilla ajoa. Ethän aja autollakaan kaasu pohjassa. Trimmaa vene kulkunopeuteen. Norpan ohjaus vetää hieman oikealle, joten ohjauspyörää ei saa jättää ilman ohjaavia käsi kovin pitkäksi aikaa. Norpan kaiku ei näytä oikeita lukuja plaanissa ajettaessa.

Norpalla ei saa ajaa kaasukahva pohjassa ylikuormalla, kun vene ei nouse plaaniin. Moottorin tuorevoitelujärjestelmä ei tajua, että vene ei kulje plaanissa, kun samaan aikaan kaasukahva on pohjassa. Eli moottori kärsii ja rasittuu kyseisestä kohtelusta. Kaasua pitää antaa maksimissaan vain niin paljon, kuin vene suostuu kulkemaan. Väkisin ei voi jurruttaa pitkiä matkoja. 

Veneen kiinnitys käytön jälkeen

Kipparin tulee huolehtia, että Norppa jää pilttuuseen oikein aisojen väliin, että se ei keikku allokossa veneen reunoja kuluttaen. Tarkasta köysien kiinnitys ja lepuuttajien sijoitus (katso kuva).

Lukitse vene kettingillä niin, että kettinki ja lukko eivät pääse valumaan mereen ruostumaan. 

Lopuksi

Jätä vene seuraavalle käyttäjälle käyttökuntoon. Huolehdi, että tankki on tankattu täyteen polttoainetta ja mahdollisista puutteista ilmoitettu Norppavastaavalle.

Kirjaa käyttö lokikirjaan.

Sukeltaminen Norpasta

Sukellustoiminta Norpalla

Norppa on seuran nopea sukellustukialus, jolla maisemat vaihtuvat vauhdilla. Alukseen mahtuu 4-5 sukeltajan porukka varusteista riippuen, jolla se vielä jaksaa lähteä plaaniin. Norpan käyttö sujuu pienemmällä hässäkällä, kun oheisia ohjeita noudatetaan. Norpan kippari ja sukellusvanhin sitoutuvat venettä käyttäessään näiden ohjeiden noudattamiseen.

Norpan käyttöönluovutus

Venettä saa lainata/vuokrata/käyttää veneen olleessa normaalilla toiminta-alueellaan Norppa-veneen vastuuhenkilön suostumuksella seuran jäsen. Kipparilta edellytetään riittävää veneilykokemusta. Norppavastaava antaa tarkemmat, kuinka saat veneen käyttöösi, ja oletko luvallinen sitä käyttämään. Katso myös Norpan käyttöohjeet.

Mitä mukaan sukellusretkelle

Kun tulet Norpalle suketamaan, niin varaa mukaasi sukellusvarusteiden lisäksi sukeltajakortti, voimassa oleva lääkärin todistus.  Myös sukelluspäiväkirja kannattaa ottaa mukaan. Lisäksi sinulla tulee olla mukana täysi sukelluspullo, joka on siis täynnä hengityskaasua! Sukelluspuku kannattaa pukea jo rannassa. Matkan aikana tulee taatusti kastelevia pärskeitä. Kuivana säilytettävät varusteet ja eväät kannattaa pakata erilliseen kassiin, joka kestää roiskeita. Veneessä ei ole ylimääräistä kuivaa säilytystilaa. Norpassa on liivipakko. Norpasta löytyy muutamia purjehdusliivejä varavarusteena. 

Norpan lastaus

Sukelluskamat pakataan kipparin ohjeiden mukaan. Lukuisten nyssäköiden ja pussien kanssa ei kannata tulla paikalle. Sukelluspullot pakataan lappeelleen veneen pohjalle, painovöiden tukiessa pullojen liikkumattomuutta. Sukelluslaite kannattaa kasata jo lastauslaiturilla, jolloin veneeseen ei nostettaisi mitään ylimääräistä tai jotain ei jäisi puuttumaan. Varusteiden kasaamisessa kannattaa kuitenkin käyttää tervettä veneilyjärkeä.

Veneen käyttö merellä

Sukelluskohteella venettä ei saa jättää yksin kellumaan pinnalle! Veneessä on oltava aina joku sen käyttöön kykenevä.

Kippari ja sukellusvanhin

Norpassa toimii Räpylän tapaan aina kaksi erikoisroolia: kipparin sana on laki veneen käsittelyssä ja sukellusvanhimman sana on laki sukellustoiminnassa. Kummankaan roolin toiminnasta tai päätöksistä ei ole soveliasta rutista.

Ennen sukellusta

Huolehdi siitä, että sukelluspöytäkirjaan on merkitty kohdaltasi vähintään seuraavat tiedot:

  • Nimi ja sukeltajaluokka
  • Käytössä oleva ilmamäärä, eli pullon koko ja sen hetkinen täyttöpaine (ei siis nimellispaine!)
  • Sukellussuunnitelma, eli kauanko olette pinnan alla ja mikä on maksimi syvyys. 
  • Muista suorittaa paritarkastus!

Sukelluksen aikana

Huolehdi, ettet missään tapauksessa ylitä suunniteltua sukellusaikaa ja siten aiheuta turhaa hälytystä Meripelastukseen. Jatkuva kolmen äänimerkin sarja sukelluksen aikana tarkoittaa, että sukellus tulee keskeyttää heti ja sinun tulee nousta turvallisesti pintaan etappien mukaan.

Sukelluksen jälkeen

Heti kun tulet pintaan ilmoittaudu Sukellusvanhimmalle. Jos olet kaukana Norpasta, parhaiten tämä tapahtuu hihkaisemalla Norpassa oleville. Tällöin sukellusaikasi katkeaa sukelluspöytäkirjassa. Norppaan nousu on veneen kallistumisen vuoksi 
hieman hankalampaa kuin isommissa aluksissa. Yksi helppo tapa nousta veneeseen kivuttomasti on kiinnittää pullot ja painot roikkumaan partaaseen kiinnitettyihin naruihin ennen veneeseen nousua.

Tikkaat tulee kiinnittää veneeseen kuljetusasentoon ennen liikkeelle lähtöä, ja niin että ne eivät pääse hakkaamaan veneen runkoon. 

Hyviä ja turvallisia sukelluksia!

Sukeltaminen Räpylästä

Sukellustoiminta Räpylästä rapyla

Räpylä on kerhon hieno sukellustukialus. Alus on suurehko, mutta jo 18 sukeltajan tai sukeltajattaren läsnäollessa sitä ei oikein huomaa. Homma sujuu pienemmällä hässäkällä, jos porukka yleisesti ottaen seuraa allaolevia, vähän pedanttisiakin ohjeita. 

Kippari ja sukellusvanhin

Räpylässä on aina kaksi erikoishenkilöä: kipparin sana on laki veneen käsittelyssä ja sukellusvanhimman sana on laki sukellustoiminnassa. Kummankaan toiminnasta tai päätöksistä ei ole soveliasta rutista. Esimerkiksi, kippari voi lammasmaisesti todeta, että on liikaa tuulta tai että johonkin paikkaan ei voi ankkuroitua. Tai sitten sukellusvanhin ei annakaan vanhojen konkareiden sukeltaa yhdessä vaan sijoittaa heidät erikseen pareiksi vähemmän kokemattomille sukeltajille. Näin vain joskus on.

Miten mukaan sukellusretkelle

  • Retkille ei tarvitse ilmoittautua, mutta keskustelupalstaa kannattaa seurata US verkkosivuilla, ja kertoa sinne aikeistaan lähteä mukaan. Se helpottaa/ motivoi muitakin mukaan, kun tietää lähtijöitä olevan riittävästi (min. 4 sukeltajaa + kippari).
  • Jos sukellukselle on paljon mukaantulijoita, niin ilmoittautumisjärjestys ratkaisee.
  • On suositeltavaa tulla rantaan vähintään 15 minuuttia ennen Räpylän lähtöä. Tavoitteena on, että Räpylä todella lähtee ilmoitetun aikataulun mukaisesti.
  • Säiliön täyttö kontilla juuri ennen lähtöä ei useinkaan onnistu. Varaa siihen riitävästi aikaa.

Huom! Jos P3-retkelle tuntuu olevan liian tuuliset olosuhteet, kannattaa myös P2-sukeltajien tulla lastauslaiturille notkumaan/ tai soittaa kalenteriin merkitylle kipparille ennakkoon pari tuntia ennen lähtöä. P3-kohteet ovat useimmiten tuulelle alttiina.

Mitä mukaan sukellusretkelle

Kun tulet Räpylälle sukeltamaan, niin varaa mukaasi sukellusvarusteiden lisäksi sukeltajakortti, voimassa oleva lääkärin todistus tai allekirjoitettu terveysselvitys, sekä tapa maksaa kyseinen reissu (esim. tasaraha, sarjakortti tai VID). Mikäli olet maksanut sarjalipun tai VID:n verkossa, ota myös maksukuitti todistukseksi mukaan retkelle ja esitä se retkimaksuja perittäessä.Pankkikortti EI käy maksuvälineenä. Voimassa olevat hinnat näet retkihinnastosta.

Lisäksi sinulla tulee olla mukana täysi sukelluspullo, joka on siis täynnä hengityskaasua! Kastuvat sukellusvarusteet kannattaa pakata kotona yhteen isoon kassiin, joka lastataan Räpylän ruumaan. Alusvaatteet (varavaatteet) ja eväät kannattaa pakata erilliseen kassiin, jonka voi viedä Räpylän sisälle. Myös sukelluspäiväkirja kannattaa ottaa mukaan. Räpylässä on liivipakko. Suosittelemme omien purjehdus- tai paukkuliivien käyttöä, mutta perus-korkkiliivejä löytyy toki myös Räpylästä. 

Räpylän lastaus

Sukelluskassit lastataan Kipparin ohjeiden mukaisesti Räpylän ruumaan, yleensä ensin peräruumaan. Alusvaatteet yms. kuivana pidettävät vaatteet ja eväät voidaan viedä omassa kassissaan Räpylän keulaan. Lukuisten nyssäköiden ja pussien kanssa ei kannata tulla paikalle. Sukelluspullot laitetaan Räpylän takakannen sivuilla oleviin "pullotelineisiin" ja painovyö oman pullon taakse. Yleisesti sukelluslaite kasataan jo matkan alkuvaiheessa.

Ankkurointi

Kun Räpylä tulee oletetun kohteen päälle, ei tämä tarkoita vielä sukellustoiminnan (valmistautumisen) alkamista. Ensin Räpylä ankkuroidaan tai kiinitetään muulla tavalla sukelluskohteen päälle, vasta sitten Kippari antaa luvan sukellustoiminnan aloittamiseen. Sukellusvanhin jakaa jo matkalla sukeltajat pareiksi sekä nämä vielä sukellusryhmiin. Vasta kun Kippari antaa luvan sukellustoiminnan aloittamiseen, alkaa ensimmäinen ryhmä pukea varusteita päälleen. Joskus on tarve käydä heti varmistamassa kohde ja ankkurointi, jolloin ensimmäinen pari/ryhmä voi saada luvan valmistautumiseen jo matkalla. Tällöin heidän tärkein tehtävä kiinnittäydyttäessä kohteelle on olla poissa muiden tieltä.

Räpylän ankkurin käyttäjiä ovat kaikki sillä hetkellä vapaana olevat sukeltajat. Kipparin ainoa tehtävä on ilmaista äänimerkinantolaitteella se hetki, kun ankkuri pudotetaan veteen. Ennen ankkurin pudottamista, pudottajan on varmistuttava, että ankkuriköyden toinen pää on kiinni Räpylässä. Pudottajan tulee myös arvioida veteen menevä narumäärä, jota Kippari usein häneltä kysyy. Sääolosuhteista ja Kipparista riippuen ankkuri kiinnitetään lopuksi joko Räpylän perään tai keulaan. Ankkurin laskija laskee myös sukeltajan tikkaat, heti kun sukellustoiminta saa alkaa.

Ennen sukellusta

Huolehdi siitä, että sukelluspöytäkirjaan on merkitty kohdaltasi vähintään seuraavat tiedot:

  • Nimi ja sukeltajaluokka
  • Käytössä oleva ilmamäärä, eli pullon koko ja sen hetkinen täyttöpaine (ei siis nimellispaine!)
  • Sukellussuunnitelma, eli kauanko olette pinnan alla ja mikä on maksimi syvyys. Muista suorittaa paritarkastus!

Sukelluksen aikana

Sukelluksen alkaessa sukellusparin täytyy ilmoittautua Sukellusvanhimmalle juuri ennen pinnan alle menemistä, jotta kirjuri saa lähtöajan talteen. Huolehdi, ettet missään tapauksessa ylitä suunniteltua sukellusaikaa ja siten aiheuta turhaa hälytystä Meripelastukseen. Jatkuva kolmen äänimerkin sarja sukelluksen aikana tarkoittaa, että sukellus tulee keskeyttää heti ja sinun tulee nousta turvallisesti pintaan etappien mukaan.

Sukelluksen jälkeen

Heti kun tulet pintaan ilmoittaudu Sukellusvanhimmalle. Jos olet kaukana Räpylästä, parhaiten tämä tapahtuu huutamalla oma ja parisi nimi, odota "OK" merkkiä vastaukseksi. Tällöin sukellusaikasi katkeaa sukelluspöytäkirjassa.

Räylän ohjaamotilaan EI saa tulla märissä sukellusvarusteissa. Niinpä kuivapuvut, märkäpuvut yms. riisutaan jo Räpylän takakannella, ennen sisään tulemista.

Omat sukellusvaruteet pakataan välittömästi varustekassiin ja se laitetaan ruumaan heti, kun tilanne niin sallii. Omien varusteiden turvallisuuden takia ei ole hyvä, että ne ovat irtonaisena sikinsokin pitkin Räpylän takakantta. Joku kuitenkin astuu niiden päälle tai tiputtaa ne mereen, jolloin varusteen omistaja saa syyttää vain itseään.

Ankkurin nosto

Ankkurin nosto on jokaisen mukana olevan sukeltajan tehtävä. Jos olet jaksanut kantaa sukelluslaitteet Räpylään, jaksat myös nostaa ankkuria. Yhteispelillä se nousee huomattavasti helpommin. Kippari auttaa usein veneen moottorilla nostooperaatiota, jolloin nostajien on tarkkailtava ankkuriköyden kireyttä ja suuntaa. Mikäli on vähäisinkin vaara, että ankkuriköysi menee lähelle potkuria, on tästä ilmoitettava Kipparille heti kuuluvasti.

Muuta

Räpylän vessa on tukkeutunut useamman kerran huonon huuhtelun takia. Vessasta löytyy ohjeet pöntön käyttöön ja tyhjentämiseen. Yleisesti ottaen muistettavaa on, että käsipumppua on pumpattava vähintään 20 kertaa, jotta tavara varmasti huuhtoutuu putkista eikä jää sinne aiheuttamaan tukosta. Miehet voivat hoitaa pienen hätänsä helposti laidan yli. Vessapaperi ja muu ylimääräinen tauhka työnnetään pöntön vieressä olevaan roskakoriin. Niitä EI työnnetä pönttöön! Vessan ja ohjaushytin roskakori on hyvä tyhjentää niiden täyttyessä.

Biojätteitä ei kuulu työntää haisemaan Räpylän roskikseen, vaan ne tulee kuljettaa joko mukanaan pois. Kalja, limsa ym. purnukat tulee jokaisen tuojan huolehtia omalta osaltaa pois veneestä, eikä jättää kipparin siivottavaksi lojumaan pitkin alusta. Jätetään tukialus seuraaville käyttäjille siistiksi ja mielllyttäväksi. Ennenkaikkea säästetään venejaoksen hermoja. Yleisesti ottaen; minkä tuot, sen myös viet pois.

Lopuksi

Yleisesti ottaen eloa Räpylässä säätelee vanha Raumalainen viisaus: "Kippar laevas on go Jumala daevas!" Muistathan auttaa kipparia Räpylän viemisessä takaisin sen laituriin.

Hyviä ja turvallisia sukelluksia!

Biokohteet

Näille sivuille kootaan tietoa kaikenlaisista biokohteista sukeltajien ja snorklaajien saataville. Jos sinulla on tiedossa biokohteita tai satut kauden aikana vahingossa tai tarkoituksella sellaiselle eksymään, toivon, että voisit tiedon jakaa kanssamme. Pienetkin tiedonmuruset ovat arvokkaita. Tietoja voidaan myöhemmin tarkentaa tai päivittää. Koska biokohteet tuppaavat ajan myötä muuttumaan, toivommekin, että uusia havaintoja tehtäessä niistä ilmoitettaisiin, jotta tiedot pysyvät ajantasalla.

Tiedoista voi ilmoittaa Sannalle sähköpostiin sihteeri (at) urheilusukeltajat.fi

SUKELLUSKOHTEET HELSINGISTÄ

Erityisesti tähän osioon toivotaan tietoja. Biosukellustoiminta seurassamme on kehittymisasteella. Kausi 2007 on ensimmäinen, jolloin Räpylällä tehdään lähtöjä, jotka etukäteen suunnitellaan biolähdöiksi. Biolähtöjen suunnittelussa tarvitaan tietoa biokohteista ja niiden sijainneista. Tietojen päivittyessä tästä tulostetaan Räpylään infoa.

KOHDE: Kutuhället/eteläpuoli

SIJAINTI: Eestiluodon lounaispuolella

KUVAUS: Kohteella on hyvä rakkolevävyöhyke, jossa on havaittu mm. ahvenia, kivisimppuja, siloneuloja ja leväsiiroja.

MUUTA: Kohde on avoinna kaikille tuulille. (Lähde: Kohteella sukellettiin US biolähdöllä 10.8.-07)

KOHDE: Handskholmklippan/eteläpuoli

SIJAINTI: Eestiluodon koilispuolella. Saaren vieressä liikkuessa tulee varautua paikoin matalaan veteen.

KUVAUS: Tasainen levävyöhyke luodon etelärinteessä. Runsaasti elämää, paikalta tavattu mm. vaskikala, kiiski, siloneuloja ja tokkoja. Pohja muodostuu hiekkamuodostelmista ja kalliosta.

MUUTA: Kohde on avoinna eteläisille tuulille, kohtalaisen suojainen lännen ja lounaan välisille tuulille .  (Lähde: Kohteella sukellettiin US biolähdöllä 15.7.-08)

KOHDE: Päntarn

SIJAINTI: Alexander II:n lähellä. Koordinaatit: P: 60 astetta 8,18'  E: 25 astetta 16,55'

KUVAUS: Pohjoiskärki: Jyrkkä kalliorinne, maksimisyvyys 33 metriä

                 Kaakkoiskärki: Rinne alkaa noin 10 metrin syvyydestä

                 Länsipuoli: Tasainen pohja, syvyys noin 6-10 metriä. Isoja kiviä ja kaloja, mm. ahvenia.

                 Itäranta: Tutkimatta, syvyys mahdollisesti noin 20 metriä                   

MUUTA: Kohteella kivisorapohja 

              Kohde on melko keliherkkä. Itäranta voi antaa suojaa kohtalaisia lounaistuulia vastaan.

KOHDE: Länsitonttu (Länsitoukki)                     

KUVAUS: Luodossa on pieni poukama, jossa on runsaasti leviä ja pikkukaloja

KOHDE: Itätonttu (Itä-Toukki)                             

KUVAUS: Luodon itäpuolella on loivasti viettävä kivirinne, jossa on runsaasti kaloja

KOHDE: Oxelhuvudet, matala puoli

KUVAUS: Kalliosaari, jonka rannassa on monenlaista bioelämää

SNORKLAUSKOHTEET HELSINGISSÄ

Näille kohteille pääsee hauskaa biopäivää viettämään ilman venettäkin.

Kohteet:                                                         

   • Pihlajasaaren ulkomeren puoleinen ranta
   • Suomenlinnan etelä/länsirannat
   • Harakan saaren eteläranta 

Kuvaus:

Näissä kolmessa kohteessa on hyvä viherlevävyöhyke. Sieltä on mahdollista löytää ainakin katkoja, katkarapuja, siiroja, kotiloita ja kolmipiikkejä. Mahdollisesti myös siloneuloja. (Lähde: Kati Keto)

KOHTEET PORKKALASTA

KOHDE: Stora Träskön luoteispuoleinen lahti

SIJAINTI: Koordinaatit: 59* 57,25',   24* 22,00'

KUVAUS: Hyvä levävyöhyke, paljon kaloja, katkoja ym. Kohde on matala hiekkapohjainen laguuni, jossa syvyydet vaihtelee 0-4 metriä, jonka vuoksi se soveltuu sukeltamisen lisäksi hyvin myös snorklaamiseen. Rannasta pääsee helposti veteen.

MUUTA: Kiinnittäytyessä on syytä varoa pintakiviä, joita on reitillä laguuniin runsaasti. Kohde on avoinna länsi- ja lounaistuulille, joka tekee kiinnittäytymisen tuulisella ilmalla hankalaksi. Hankalissa tuuliolosuhteissa veneen voi kiinnittää Stora Träskön pohjoispuolen lahteen ja kävellä sieltä. Tällöin kävelymatkaa tulee noin 300 metriä. (Lähde: Kohteella sukellettiin US juhannusreissulla 2007)

KOHTEET ITÄISELLÄ SAARISTOMERELLÄ

KOHDE: Bengtskär / eteläpuoli

SIJAINTI: Bengtskärin majakkasaaren eteläpuoleisten pienten luotojen välinen alue sekä ympäristö.

KUVAUS: Ulkomerellinen kohde, jossa ajoittain erittäin kirkasta vettä, sekä monipuolista ulkomeren eliöstöä (mm. simppuja, kampeloita, tokkoja, kivinilkkoja, sekä ulkomeren kalaparvia).

MUUTA:  Kohde erittäin keliherkkä. Vaatii käytännössä tyynen kelin. Bengtskärin saareen kiinnittyminen on maksullista. (Lähde: Kohteella sukellettiin US kesäleirillä 2008)

Lisää artikkeleita...

 1. Biosukellus