Sukeltaminen Norpasta

Sukellustoiminta Norpalla

Norppa on seuran nopea sukellustukialus, jolla maisemat vaihtuvat vauhdilla. Alukseen mahtuu 4-5 sukeltajan porukka varusteista riippuen, jolla se vielä jaksaa lähteä plaaniin. Norpan käyttö sujuu pienemmällä hässäkällä, kun oheisia ohjeita noudatetaan. Norpan kippari ja sukellusvanhin sitoutuvat venettä käyttäessään näiden ohjeiden noudattamiseen.

Norpan käyttöönluovutus

Venettä saa lainata/vuokrata/käyttää veneen olleessa normaalilla toiminta-alueellaan Norppa-veneen vastuuhenkilön suostumuksella seuran jäsen. Kipparilta edellytetään riittävää veneilykokemusta. Norppavastaava antaa tarkemmat, kuinka saat veneen käyttöösi, ja oletko luvallinen sitä käyttämään. Katso myös Norpan käyttöohjeet.

Mitä mukaan sukellusretkelle

Kun tulet Norpalle suketamaan, niin varaa mukaasi sukellusvarusteiden lisäksi sukeltajakortti, voimassa oleva lääkärin todistus.  Myös sukelluspäiväkirja kannattaa ottaa mukaan. Lisäksi sinulla tulee olla mukana täysi sukelluspullo, joka on siis täynnä hengityskaasua! Sukelluspuku kannattaa pukea jo rannassa. Matkan aikana tulee taatusti kastelevia pärskeitä. Kuivana säilytettävät varusteet ja eväät kannattaa pakata erilliseen kassiin, joka kestää roiskeita. Veneessä ei ole ylimääräistä kuivaa säilytystilaa. Norpassa on liivipakko. Norpasta löytyy muutamia purjehdusliivejä varavarusteena. 

Norpan lastaus

Sukelluskamat pakataan kipparin ohjeiden mukaan. Lukuisten nyssäköiden ja pussien kanssa ei kannata tulla paikalle. Sukelluspullot pakataan lappeelleen veneen pohjalle, painovöiden tukiessa pullojen liikkumattomuutta. Sukelluslaite kannattaa kasata jo lastauslaiturilla, jolloin veneeseen ei nostettaisi mitään ylimääräistä tai jotain ei jäisi puuttumaan. Varusteiden kasaamisessa kannattaa kuitenkin käyttää tervettä veneilyjärkeä.

Veneen käyttö merellä

Sukelluskohteella venettä ei saa jättää yksin kellumaan pinnalle! Veneessä on oltava aina joku sen käyttöön kykenevä.

Kippari ja sukellusvanhin

Norpassa toimii Räpylän tapaan aina kaksi erikoisroolia: kipparin sana on laki veneen käsittelyssä ja sukellusvanhimman sana on laki sukellustoiminnassa. Kummankaan roolin toiminnasta tai päätöksistä ei ole soveliasta rutista.

Ennen sukellusta

Huolehdi siitä, että sukelluspöytäkirjaan on merkitty kohdaltasi vähintään seuraavat tiedot:

    • Nimi ja sukeltajaluokka
    • Käytössä oleva ilmamäärä, eli pullon koko ja sen hetkinen täyttöpaine (ei siis nimellispaine!)
    • Sukellussuunnitelma, eli kauanko olette pinnan alla ja mikä on maksimi syvyys. 
    • Muista suorittaa paritarkastus!

Sukelluksen aikana

Huolehdi, ettet missään tapauksessa ylitä suunniteltua sukellusaikaa ja siten aiheuta turhaa hälytystä Meripelastukseen. Jatkuva kolmen äänimerkin sarja sukelluksen aikana tarkoittaa, että sukellus tulee keskeyttää heti ja sinun tulee nousta turvallisesti pintaan etappien mukaan.

Sukelluksen jälkeen

Heti kun tulet pintaan ilmoittaudu Sukellusvanhimmalle. Jos olet kaukana Norpasta, parhaiten tämä tapahtuu hihkaisemalla Norpassa oleville. Tällöin sukellusaikasi katkeaa sukelluspöytäkirjassa. Norppaan nousu on veneen kallistumisen vuoksi 
hieman hankalampaa kuin isommissa aluksissa. Yksi helppo tapa nousta veneeseen kivuttomasti on kiinnittää pullot ja painot roikkumaan partaaseen kiinnitettyihin naruihin ennen veneeseen nousua.

Tikkaat tulee kiinnittää veneeseen kuljetusasentoon ennen liikkeelle lähtöä, ja niin että ne eivät pääse hakkaamaan veneen runkoon. 

Hyviä ja turvallisia sukelluksia!