Norpan käyttö

Norpan käyttöönluovutus

Venettä saa lainata/vuokrata/käyttää veneen olleessa normaalilla toiminta-alueellaan Norppavastaavan suostumuksella seuran jäsen. Kipparilta edellytetään riittävää veneilykokemusta. Norppavastaava antaa tarkemmat ohjeet, kuinka saat veneen käyttöösi, ja oletko luvallinen sitä käyttämään. Tulosta nämä ohjeet mukaasi veneelle, jos tunnet itsesi epävarmaksi!

Huom! Veneen kipparilla on 100eur omavastuu sille aiheutetuista vahingoista yksityisessä käytössä. Seuran järjestämissä tapahtumissa omavastuuta ei ole.

Norpan maksut

Ohjeet käytön maksamiseen löytyvät Retkihinnastosta.

Alkutarkastukset veneelle ennen laiturista irtautumista

Molemmistä takakulmista löytyvät poistovesitulpat kannattaa asentaa heti veneeseen astuttaessa, jos aiotaan lähteä veneellä liikkeelle. Kannattaa miettiä mikä tarkoitus tulpilla on, että ei tulisi yllätyksiä. Esimerkiksi tulppia ei tarvitse laittaa paikoilleen jos hyvällä kelillä veneilee pari kolme henkilöä. Toisaalta kovalla kelillä tulpat on hyvä ottaa pois viimeistään ajon aikana (joku muu kuin kippari), koska pärskeveden pitää päästä pois veneestä.

Kipparin tulee katsoa huolella ennen Norpan irroittamista miten se on pilttuussa oikein aisojen välissä, koska lähes joka kerta Norppavastaava käy kiinnittämässä veneen uudelleen, niin että se ei keikku allokossa veneen reunoja kuluttaen. Lepuuttajien tulee toimia oikein. Mikäli huomautettavaa löytyy, on siitä hyvä kertoa Norppavastaavalle asian korjaamiseksi seuraavaksi kerraksi. 

vene on ulkoisesti veneilykunnossa ja perusedellytykset täyttyvät:

  • moottorissa on öljyä (veneille tarkoitettu 2-tahti)
  • tankissa on polttoainetta (98-oktaanista)
  • käy läpi Norpan loki (kirjataan ajot, tarkastetaan mahdolliset viat)

turvavarusteet ja navigointivälineet löytyvät:

  • pelastusliivit kaikille veneessä olijoille
  • gps, kaiku, meri-VHF (akku latingissa), kompassi
  • merikartat liikkumisalueelle
  • jauhesammutin
  • ensiapulaatikko
  • hätäraketit
  • ankkurointipallo (merkki valoisan aikaan ankkuroinnista)
  • venehaka ja mela
  • ankkuri ja köyttä
  • äyskäri

Sukellusvälineistö sukellukselle lähtiessä

  • A-lippu
  • sukelluspöytäkirjoja
  • oxybox (Räpylästä voi lainata harmaata, mallia DDR)

Norpan käynnistys

Norpan käynnistyshän sujuu niin, että tyhjäkäyntikaasua ei tule käyttää, koska silloin se ei yleensä lähde käyntiin. Ennen käynnistystä pumpataan bensaletku täyteen moottorikaivossa olevalla mustalla käsipumpulla. "Ryyppynä" toimii virta-avaimen pohjaan paino ja kääntäminen. Näin moottori antanee terveitä käynnistymisen ääniä.

Veneen käyttö merellä

Pilssipumppua tulee käyttää heti kohta liikkeelle lähdettyä, että sadevesi saadaan pumpattua veneestä pois. Kun lorina lakkaa oikeasta takakulmasta, voidaan pumppu pysäyttää. Muista myös tehdä se, sillä pumppu unohtuu päälle todella helposti!  Pilssipumpun katkaisija löytyy ohjauspyörän vierestä.

Anna moottorin lämmetä koko Puotilanlahden matkan ennen kovempaa rasitusta. Huomioi myös 10km nopeusrajoitus! Vältä aina täysillä kierroksilla ajoa. Ethän aja autollakaan kaasu pohjassa. Trimmaa vene kulkunopeuteen. Norpan ohjaus vetää hieman oikealle, joten ohjauspyörää ei saa jättää ilman ohjaavia käsi kovin pitkäksi aikaa. Norpan kaiku ei näytä oikeita lukuja plaanissa ajettaessa.

Norpalla ei saa ajaa kaasukahva pohjassa ylikuormalla, kun vene ei nouse plaaniin. Moottorin tuorevoitelujärjestelmä ei tajua, että vene ei kulje plaanissa, kun samaan aikaan kaasukahva on pohjassa. Eli moottori kärsii ja rasittuu kyseisestä kohtelusta. Kaasua pitää antaa maksimissaan vain niin paljon, kuin vene suostuu kulkemaan. Väkisin ei voi jurruttaa pitkiä matkoja. 

Veneen kiinnitys käytön jälkeen

Kipparin tulee huolehtia, että Norppa jää pilttuuseen oikein aisojen väliin, että se ei keikku allokossa veneen reunoja kuluttaen. Tarkasta köysien kiinnitys ja lepuuttajien sijoitus (katso kuva).

Lukitse vene kettingillä niin, että kettinki ja lukko eivät pääse valumaan mereen ruostumaan. 

Lopuksi

Jätä vene seuraavalle käyttäjälle käyttökuntoon. Huolehdi, että tankki on tankattu täyteen polttoainetta ja mahdollisista puutteista ilmoitettu Norppavastaavalle.

Kirjaa käyttö lokikirjaan.