Prollen kuva

Prollen kuva on valokuvauskilpailu, jossa valitaan seuran vuoden valokuvaaja. Kilpailun voittajan valitseen vuosittain johtokunnan tarkoitukseen määräämä henkilö tai raati. Voittaja valitaan seuran valokuva-arkistoon lahjoitettujen kilpailuvuoden aikana otettujen kuvien perusteella.


Palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011. Tällöin voittajan valitsi itse Per-Olov "Prolle" Jansson, joka on ammattivalokuvaaja, seuran perustajajäsen ja joka oli aloittamassa va-valokuvauksen harrastusta Suomessa. Prolle mm. otti 1957 tunnetuksi tulleet kuvat seuran johtokunnan kokouksesta Helsingin Uimastadionin syvän altaan pohjalta ja kolmesta seuralaisesta soluttautumassa jäiden sekaan Lauttasaaressa.


Palkinnon taustalla oli vuonna 2010 Roy Nurmen ja Teemu Kerolan toteuttama (ks. kerhotiedote 2010/2) seuran valokuva-arkisto, josta nyt jo löytyy mm. myös tuo Prollen ottama kokouskuva vuodelta 1957. Palkinnolla haluttiin aktivoida seuralaisia lahjoittamaan kuviaan arkistoon.


Palkintokuvan Prolle on ottanut St.Nikolain päällä 1961. Kuvassa ovat mm. Erkki Seitilä, Raimo Likitalo ja Rainer Ansalahti. Kyseisellä Varissaaren leirillä tutkittiin hylkyä museon toimeksiannosta. Tutkimus oli järjestelmällistä ja hyvin johdettua. Leiriä johti Henrik Rosenius ja konservointiasiantuntijana oli Ora Patoharju, jotka saattavat olla kuvassa myös. Hylylle mentiin kuvan El Dromberg proomulla, joka vedettiin sukelluspaikalle moottoriveneellä. Proomuun mahtui yhden sukellusvuoron sukeltajat vaikeuksitta ja valokuvaaja vielä kaupan päälle.

Clarico-Picture
 

Sami Sahramies, "Sukeltaja pimeässä" (2014)

Jorma Timonen, "Liesi" (2013)

Jouni Salo, "cenote jukatan" (2012)

Matias Harju, "Toukokuun viimeinen ilta"  (2011) 

Roy Nurmi, "Kolmipiikki" (2010)