Urheilusukeltajat ry:n uusi verkkosivusto

Urheilusukeltajien verkkosivusto on uudistunut. Vuorossa on Urheilusukeltajien verkkopresenssin viides tai kuudes inkarnaatio, laskutavasta riippuen.

Clarico-Image-Text

US verkossa vuodesta 1997 


Roy Nurmi

Urheilusukeltajat ry. siirtyi internet-aikaan vuonna 1997 (tai -96, en ole ihan varma...). Tuolloin maailmanverkkoon lisättiin sivu, jonka osoite oli http://www.hut.fi/~rnurmi/urheilusukeltajat.html. Tuolloin seuralla ei vielä ollut omaa www-osoitetta kuten nykyään, mutta muuten sivusto palveli jo jäsenhankinnassa, kurssien mainostamisessa ja kerhon sisäisessä tiedotuksessa. Kun tuota vanhaa valikkoa katsoo, niin ylätason rakenne on melkein sama kuin nykyään. Pitäisiköhän kerhon etsiä jo joku uusi verkkosivunikkari, jolla olisi uusia ideoita... 

Tämä vanha sivusto oli tosiaan lähtöpiste, korkeakoulun serverillä, jonkun opiskelijan oman kotisivun alasivuna. Sen jälkeen tuli yhden seuralaisen yrityksen palvelimella ja tekniikalla ylläpidetty sivusto, josta se teknisten vaikeuksien vuoksi otettiin takaisin omaan haltuun - ensin Microsoftin vehkeillä ylläpidettynä staattisena html-sivustona, sittemmin Joomla-alustalla ylläpidettynä sivustona. Joomla-sivusto on ulkoasultaan pysynyt lähes samana n. vuodesta 2007, mutta teknisesti siihen on matkan varrella tehty yksi täysi versionvaihto. Jos nuo molemmat laskee mukaan, uusi sivustomme on teknisesti kuudes US sivusto. 

Uuden sivuston keskeinen uusi asia on kunnollinen mobiilikäyttö, mutta samalla moni muukin asia on muuttunut. Uudelta sivustolta löytyy tapahtumahallinta  ja erillisiä ilmoittautumislistoja, näyttävät arkistot ja jopa täydellinen verkkokauppa kerhon tarpeisiin.


Sivuston uusimistarve tällä kertaa oli pitkälti tekninen. Vanha Joomla 2.0 alusta ei enää ole tuettu, ja se alkoi piiputtaa vähän siellä ja täällä. Pystyyn Joomla oli laitettu vapaaehtoisvoimin, mutta sivuston tekniseen ylläpitoon ei löydetty osaajia edes rahalla. Tästä syystä sivuston perustekniikka oli pakko uusia modernimpaan tekniikkaan. Ominaisuuspuolella vanhassa sivustossa oli pitkään hiertänyt sen huono mobiilikäytettävyys. Vanha Joomla oli ennen kaikkea "perinteisten" verkkosivujen julkaisualusta. Nykyään verkkosivuja käytetään paljon enemmän mobiilisti kuin perinteisesti pöytäkoneella, ja siksi modernit sivutkin tehdään ensisijaisesti mobiilikäyttöön soveltuviksi. Tai mielellään "responsiiviseksi", eli siten että sivut mukautuvat päätelaitteen mukaan. Tämä oli siis ehdoton vaatimus.


Toinen juttu on se että jo vanhoille sivuille oli vuosien saatossa nikkaroitu kaikkea "kivaa", joka auttoi kerhon toiminnassa. Kerholla on jo yli 15 vuotta ollut jäsenhakemus verkkolomakkeena. Tämä oli tietysti "must have". Lisäksi meillä on pitkään hallittu verkkolomakkeilla mm. kurssi-ilmoittautumisia, halllikortteja, rapujuhlia ja jos jotain. Eli verkkosivusto ei enää ole pelkkä yksisuuntainen julkaisukanava, vaan siellä on myös tärkeää toiminnallisuutta, joka linkittyy kerhon toimintaan ja talouteen.  Nämä kaikki piti tietysti saada siirrettyä uuteen, jossain muodossa.


Kerhon jäsenrekisteri on jo muutaman vuoden pyörinyt modernilla Odoo-alustalla. Parin vuoden ajan myös kerhon taloushallintoa ja kirjanpitoa on pyöritetty samalla alustalla. Verkkosivuprojektissa tutkittiin ensin erillisiä julkaisualustoja, joita on paljon. Tarkempi tarkastelu osoitti, että niihin olisi ollut joko hyvin kallista tai jopa mahdotonta rakentaa kerhon kaikkia tarpeita palveleva järjestelmä. Odoo on paitsi julkaisujärjestelmä, ennen kaikkea kattava liiketoimintajärjestelmä, josta löytyy sivuston lisäksi myös jäsenrekisteri, laskutus, taloushallinto, verkkokauppa ja paljon muuta. Verkkosivustoprojektissa päädyttiinkin lopulta laajentamaan Odoon käyttöä jäsenrekisteristä verkkopuolelle, mikä näyttää erinomaiselta ratkaisulta kerhon käyttöön, Nyt meillä on lähes kaikki kerhon toiminnassa tarvittavat tietojärjestelmät samassa paketissa, verkkosivustosta täysin integroituun taloushallintoon.