Sukellustoiminta Räpylästä


Räpylä on kerhon hieno sukellustukialus. Alus on suurehko, mutta jo 18 sukeltajan tai sukeltajattaren läsnäollessa sitä ei oikein huomaa. Homma sujuu pienemmällä hässäkällä, jos porukka yleisesti ottaen seuraa allaolevia, vähän pedanttisiakin ohjeita. 


Kippari ja sukellusvanhin

Räpylässä on aina kaksi erikoishenkilöä: kipparin sana on laki veneen käsittelyssä ja sukellusvanhimman sana on laki sukellustoiminnassa. Kummankaan toiminnasta tai päätöksistä ei ole soveliasta rutista. Esimerkiksi, kippari voi lammasmaisesti todeta, että on liikaa tuulta tai että johonkin paikkaan ei voi ankkuroitua. Tai sitten sukellusvanhin ei annakaan vanhojen konkareiden sukeltaa yhdessä vaan sijoittaa heidät erikseen pareiksi vähemmän kokemattomille sukeltajille. Näin vain joskus on.


Miten mukaan sukellusretkelle

Retkille ilmoittaudutaan Sukellusreissut keskustelupalstan kautta ja se kannattaa laittaa seurantaan, jotta saa ilmoitukset uusista reissuista. Ilmoittautuminen helpottaa / motivoi muitakin mukaan, kun tietää lähtijöitä olevan riittävästi (min. 4 sukeltajaa + kippari). Jos sukellukselle on paljon mukaantulijoita, niin ilmoittautumisjärjestys ratkaisee. On suositeltavaa tulla rantaan vähintään 15 minuuttia ennen Räpylän lähtöä. Tavoitteena on, että Räpylä todella lähtee ilmoitetun aikataulun mukaisesti. Säiliön täyttö kontilla juuri ennen lähtöä ei useinkaan onnistu. Varaa siihen riittävästi aikaa. Huom! Jos P3-retkelle tuntuu olevan liian tuuliset olosuhteet, kannattaa myös P2-sukeltajien tulla lastauslaiturille notkumaan/ tai soittaa kalenteriin merkitylle kipparille ennakkoon pari tuntia ennen lähtöä. P3-kohteet ovat useimmiten tuulelle alttiina.


Mitä mukaan sukellusretkelle

Kun tulet Räpylälle sukeltamaan, niin varaa mukaasi sukellusvarusteiden lisäksi sukeltajakortti, voimassa oleva lääkärin todistus tai allekirjoitettu terveysselvitys, sekä tapa maksaa kyseinen reissu (esim. tasaraha, sarjakortti tai VID). Mikäli olet maksanut sarjalipun tai VID:n verkossa, ota myös maksukuitti todistukseksi mukaan retkelle ja esitä se retkimaksuja perittäessä. Pankkikortti EI käy maksuvälineenä. Voimassa olevat hinnat näet retkihinnastosta.


Lisäksi sinulla tulee olla mukana täysi sukelluspullo, joka on siis täynnä hengityskaasua! Kastuvat sukellusvarusteet kannattaa pakata kotona yhteen isoon kassiin, joka lastataan Räpylän ruumaan. Alusvaatteet (varavaatteet) ja eväät kannattaa pakata erilliseen kassiin, jonka voi viedä Räpylän sisälle. Myös sukelluspäiväkirja kannattaa ottaa mukaan. Räpylässä on liivipakko. Suosittelemme omien purjehdus- tai paukkuliivien käyttöä, mutta perus-korkkiliivejä löytyy toki myös Räpylästä. 


Räpylän lastaus

Sukelluskassit lastataan Kipparin ohjeiden mukaisesti Räpylän ruumaan, yleensä ensin peräruumaan. Alusvaatteet yms. kuivana pidettävät vaatteet ja eväät voidaan viedä omassa kassissaan Räpylän keulaan. Lukuisten nyssäköiden ja pussien kanssa ei kannata tulla paikalle. Sukelluspullot laitetaan Räpylän takakannen sivuilla oleviin "pullotelineisiin" ja painovyö oman pullon taakse. Yleisesti sukelluslaite kasataan jo matkan alkuvaiheessa.


Ankkurointi

Kun Räpylä tulee oletetun kohteen päälle, ei tämä tarkoita vielä sukellustoiminnan (valmistautumisen) alkamista. Ensin Räpylä ankkuroidaan tai kiinitetään muulla tavalla sukelluskohteen päälle, vasta sitten Kippari antaa luvan sukellustoiminnan aloittamiseen. Sukellusvanhin jakaa jo matkalla sukeltajat pareiksi sekä nämä vielä sukellusryhmiin. Vasta kun Kippari antaa luvan sukellustoiminnan aloittamiseen, alkaa ensimmäinen ryhmä pukea varusteita päälleen. Joskus on tarve käydä heti varmistamassa kohde ja ankkurointi, jolloin ensimmäinen pari/ryhmä voi saada luvan valmistautumiseen jo matkalla. Tällöin heidän tärkein tehtävä kiinnittäydyttäessä kohteelle on olla poissa muiden tieltä.


Räpylän ankkurin käyttäjiä ovat kaikki sillä hetkellä vapaana olevat sukeltajat. Kipparin ainoa tehtävä on ilmaista äänimerkinantolaitteella se hetki, kun ankkuri pudotetaan veteen. Ennen ankkurin pudottamista, pudottajan on varmistuttava, että ankkuriköyden toinen pää on kiinni Räpylässä. Pudottajan tulee myös arvioida veteen menevä narumäärä, jota Kippari usein häneltä kysyy. Sääolosuhteista ja Kipparista riippuen ankkuri kiinnitetään lopuksi joko Räpylän perään tai keulaan. Ankkurin laskija laskee myös sukeltajan tikkaat, heti kun sukellustoiminta saa alkaa.


Ennen sukellusta

Huolehdi siitä, että sukelluspöytäkirjaan on merkitty kohdaltasi vähintään seuraavat tiedot:

  • Nimi ja sukeltajaluokka

  • Käytössä oleva ilmamäärä, eli pullon koko ja sen hetkinen täyttöpaine (ei siis nimellispaine!)

  • Sukellussuunnitelma, eli kauanko olette pinnan alla ja mikä on maksimi syvyys. Muista suorittaa paritarkastus!


Sukelluksen aikana

Sukelluksen alkaessa sukellusparin täytyy ilmoittautua Sukellusvanhimmalle juuri ennen pinnan alle menemistä, jotta kirjuri saa lähtöajan talteen. Huolehdi, ettet missään tapauksessa ylitä suunniteltua sukellusaikaa ja siten aiheuta turhaa hälytystä Meripelastukseen. Jatkuva kolmen äänimerkin sarja sukelluksen aikana tarkoittaa, että sukellus tulee keskeyttää heti ja sinun tulee nousta turvallisesti pintaan etappien mukaan.


Sukelluksen jälkeen

Heti kun tulet pintaan ilmoittaudu Sukellusvanhimmalle. Jos olet kaukana Räpylästä, parhaiten tämä tapahtuu huutamalla oma ja parisi nimi, odota "OK" merkkiä vastaukseksi. Tällöin sukellusaikasi katkeaa sukelluspöytäkirjassa.


Räpylän ohjaamotilaan EI saa tulla märissä sukellusvarusteissa. Niinpä kuivapuvut, märkäpuvut yms. riisutaan jo Räpylän takakannella, ennen sisään tulemista.


Omat sukellusvaruteet pakataan välittömästi varustekassiin ja se laitetaan ruumaan heti, kun tilanne niin sallii. Omien varusteiden turvallisuuden takia ei ole hyvä, että ne ovat irtonaisena sikinsokin pitkin Räpylän takakantta. Joku kuitenkin astuu niiden päälle tai tiputtaa ne mereen, jolloin varusteen omistaja saa syyttää vain itseään.


Ankkurin nosto

Ankkurin nosto on jokaisen mukana olevan sukeltajan tehtävä. Jos olet jaksanut kantaa sukelluslaitteet Räpylään, jaksat myös nostaa ankkuria. Yhteispelillä se nousee huomattavasti helpommin. Kippari auttaa usein veneen moottorilla nostooperaatiota, jolloin nostajien on tarkkailtava ankkuriköyden kireyttä ja suuntaa. Mikäli on vähäisinkin vaara, että ankkuriköysi menee lähelle potkuria, on tästä ilmoitettava Kipparille heti kuuluvasti.


Muuta

Räpylän vessa on tukkeutunut useamman kerran huonon huuhtelun takia. Vessasta löytyy ohjeet pöntön käyttöön ja tyhjentämiseen. Yleisesti ottaen muistettavaa on, että käsipumppua on pumpattava vähintään 20 kertaa, jotta tavara varmasti huuhtoutuu putkista eikä jää sinne aiheuttamaan tukosta. Miehet voivat hoitaa pienen hätänsä helposti laidan yli. Vessapaperi ja muu ylimääräinen tauhka työnnetään pöntön vieressä olevaan roskakoriin. Niitä EI työnnetä pönttöön! Vessan ja ohjaushytin roskakori on hyvä tyhjentää niiden täyttyessä.


Biojätteitä ei kuulu työntää haisemaan Räpylän roskikseen, vaan ne tulee kuljettaa joko mukanaan pois. Kalja, limsa ym. purnukat tulee jokaisen tuojan huolehtia omalta osaltaa pois veneestä, eikä jättää kipparin siivottavaksi lojumaan pitkin alusta. Jätetään tukialus seuraaville käyttäjille siistiksi ja mielllyttäväksi. Ennenkaikkea säästetään venejaoksen hermoja. Yleisesti ottaen; minkä tuot, sen myös viet pois.


Lopuksi

Yleisesti ottaen eloa Räpylässä säätelee vanha Raumalainen viisaus: "Kippar laevas on go Jumala daevas!" Muistathan auttaa kipparia Räpylän viemisessä takaisin sen laituriin.


Hyviä ja turvallisia sukelluksia!