Norpan vuokraus- ja käyttöohjeet

Norpan vuokraus

Venettä voivat kaikki seuran jäsenet vuokrata käyttöönsä silloin kun se ei ole koulutus- tai leirikäytössä. Kipparilta edellytetään riittävää veneilykokemusta ja perehdytystä Norpan käyttöön.


Huom!

- Norppa on aina palautettava tankki täyteen tankattuna

- Veneen kipparilla on 100eur omavastuu sille aiheutetuista vahingoista yksityisessä käytössä. 


Norpan varauskalenteri ja varausohjeet

Norpan varauskalenterin näet täältä.


Jos haluat varata Norppaa omaan käyttöösi, ota yhteyttä Norppavastaavaan tai Venejaokseen. Kun he ovat varmistaneet riittävän kokemuksen ja perehdytyksen Norpan käyttöön, saat ohjeet varausten tekemiseen sekä Norpan käyttöönottoon (avaimet ym). Huolehdi myös että Norpan päiväkohtainen käyttömaksu on maksettu ennen varaustasi.


Norpan maksut

Norpan päivävuokra on 25e (polttoaine ei sisälly päivävuokran). Maksulomake löytyy valikosta Tapahtumat > Ilmoittautumiset > Norpan päivävuokra. Tai suoraan tästä.

Maksa aina Norpan vuokra ennen vuokrausjakson alkua.


Alkutarkastukset veneellä ennen laiturista irtautumista

Tarkista aina ennen vesille lähtöä, että vene on turvallisessa veneilykunnossa. Ilmoita kaikista puutteista ja huomioista Norppavastaavalle. Huomioithan myös veneen päällikön vastuut ja uuden vesiliikennelain määräykset.Muistilista ennen vesille lähtöä:

 • Katso että vene on ulkoisesti kunnossa ja siisti

 • Avaa säilytysluukkujen lukot ja kiinnitysketjun lukko

 • Polttoainetankki on täynnä. Ilmoita Norppavastaavalle, jos tankki on vajaa.

 • Moottorissa on öljyä

 • Navigointi- ja turvavarusteet löytyvät ja tiedät niiden sijainnin: merikartat, jauhesammutin, ensiapulaatikko, mela, ankkuri ja köysi, äyskäri, pelastusliivit kaikille

 • Karttaplotterin kiinnitys paikalleen

 • Avaa päävirta

 • Käy läpi lokikirjan viimeiset merkinnät

 • Molemmista takakulmista löytyvät poistovesitulpat kannattaa asentaa heti veneeseen astuttaessa, jos aiotaan lähteä veneellä liikkeelle. Tulppia ei tarvitse laittaa paikoilleen jos hyvällä kelillä veneilee pari kolme henkilöä. Toisaalta kovalla kelillä tulpat on hyvä ottaa pois viimeistään ajon aikana (joku muu kuin kippari), koska pärskeveden pitää päästä pois veneestä.

 • Katso huolella ennen Norpan irroittamista miten se on pilttuussa oikein aisojen välissä, jotta osaat laittaa sen takaisin siten että se ei keiku aallokossa veneen reunoja kuluttaen

 • Sukellusvälineistö sukellukselle lähtiessä: A-lippu, sukelluspöytäkirjoja, (hapenantolaite)


Norpan käynnistys

Norpan käynnistyshän sujuu niin, että tyhjäkäyntikaasua ei tule käyttää, koska silloin se ei yleensä lähde käyntiin. Ennen käynnistystä pumpataan bensaletku täyteen moottorikaivossa olevalla mustalla käsipumpulla. "Ryyppynä" toimii virta-avaimen pohjaan paino ja kääntäminen. Näin moottori antanee terveitä käynnistymisen ääniä.


Veneen käyttö merellä

Norpassa on kelluta-/pelastusliivipakko. Sukelluskohteessa venettä ei saa jättää yksin kellumaan pinnalle! Veneessä on oltava aina joku sen käyttöön kykenevä henkilö.


Anna moottorin lämmetä koko Puotilanlahden matkan ennen kovempaa rasitusta. Huomioi myös 10km/h nopeusrajoitus! Vältä aina täysillä kierroksilla ajoa. Ethän aja autollakaan kaasu pohjassa. Trimmaa vene kulkunopeuteen. Norpan ohjaus vetää hieman oikealle, joten ohjauspyörää ei saa jättää ilman ohjaavia käsi kovin pitkäksi aikaa. Norpan kaiku ei näytä oikeita lukuja plaanissa ajettaessa.


Norpalla ei saa ajaa kaasukahva pohjassa ylikuormalla, kun vene ei nouse plaaniin. Moottorin tuorevoitelujärjestelmä ei tajua, että vene ei kulje plaanissa, kun samaan aikaan kaasukahva on pohjassa. Eli moottori kärsii ja rasittuu kyseisestä kohtelusta. Kaasua pitää antaa maksimissaan vain niin paljon, kuin vene suostuu kulkemaan. Väkisin ei voi jurruttaa pitkiä matkoja. 


Veneen kiinnitys ja toimenpiteet käytön jälkeen

Kipparin tulee huolehtia, että Norppa jää pilttuuseen oikein aisojen väliin, että se ei keikku allokossa veneen reunoja kuluttaen. Tarkasta köysien kiinnitys ja lepuuttajien sijoitus (katso kuva).


Muistilista käyttövuoron päätyttyä:

 • Kiinnitä Norppa laituriin siten ettei se pääse hakkautumaan laituria tai aisoja vasten. Muista lepuuttajat.

 • Pistä karttaplotteri ja muut esille ottamasi varusteet takaisin lukolliseen säilytyspaikkaansa

 • Tankkaa tankki täyteen piripintaan. Voit ensin tyhjentää Norpassa olevat jerrykannut tankkiin, ja käydä sitten täyttämässä ne huoltoasemalla.

 • Sulje päävirta

 • Siivoa vene siistiksi seuraavalle käyttäjälle, omat tavarat ja roskat pois

 • Lukitse vene kettingillä niin, että kettinki ja lukko eivät pääse valumaan mereen ruostumaan.

 • Kirjaa käyttö lokikirjaan. Se on nykyään sähköinen google sheet, myös siihen saat ohjeet norppa vastaavalta

 • Ilmoita Norppavastaavalle mahdollisista puutteista, vioista tai vahingoista