ETELän kurssilta suomeen sukeltamaan


Oletko käynyt sukelluskurssin etelässä, ja pitänyt näkemästäsi? Oletko joskus miettinyt mitä voisi harrastaa myös lapsien kanssa, niin että koko perheelle löytyisi yhteistä tekemistä? Jos olet, kannattaa sinun lukea tämä juttu. 


Sukeltaminen on hyvin laaja-alainen harrastus

Jos olet käynyt sukelluskurssin etelässä, olet todennäköisesti kokenut hienoja hetkiä kirkkaissa vesissä. Jos tämän perusteella luulet tietäväsi mitä sukeltaminen on harrastuksena, olet kuitenkin vasta alkutaipaleella.

Ensinnäkin, kuten yksi tuttavani totesi etelässä sukeltamisesta, ”viikon sukellusloma vuodessa ei ole harrastus”. Se on varmasti kivaa, mutta useimmille meille harrastus on jotain sellaista jota on kiva tehdä ympäri vuoden, kotosuomessa yhtä hyvin kuin ulkomailla. Moni etelässä sukeltanut ei osaa arvatakaan miten hienoja maisemia voi löytää oman mökkilaiturinsa alta, saati jos viitsii lähteä merta edemmäs kalaan, tai edes merelle saakka. Ellet usko, katso kuvia vaikka täältä.

Toisekseen, sukeltaminen on paljon muutakin kuin vedenalaisten maisemien katselemista. Edistyneemmät harrastajat harrastavat mm. tekniikkasukellusta, hylkyjen tutkimista (juu, ihan siis Suomessa, esim. Badewanne), vedenalaista valokuvausta, kilpalajeja yms. Mahdollisuuksien määrä on rajaton, mutta kaikille näille on yhteistä että lajia pitää harrastaa ympärivuotisesti, tai ainakin melkein, jotta pääsee näkemään ja kokemaan nuo mahdollisuudet.

Clarico-Text-Image

Sukeltaminen sopii koko perheelle

Joskus olen kuullut kaveriperheen isältä että ”Kävin etelässä sukelluskurssin. Mahtavaa hommaa!”. Hieno juttu, mutta kun kysyn tarkemmin mitä perhe teki lomalla, niin ”vaimo otti aurinkoa ja pojat peuhasivat hotellin uima-altaassa”. Tässä kohtaa on ihan pakko kysyä että miksi et ottanut koko perhettä kurssille?


Vaikka sitä ei ehkä tule ihan heti ajatelleeksi, sukeltaminen on ihan mahtavaa touhua koko perheelle. 12 vuoden iästä alkaen voi tulla porukan mukana laitteilla, ja jo ennen sitä voi snorklata yhdessä perheen kanssa. Omalla sukellusharrastukseni ikimuistoisia hetkiä ovat olleet usean päivän liveabord-sukellusmatkat koko perheen kanssa. Yksin en noille edes haluaisi lähteä, mutta kun sekä vaimo että molemmat pojat sukeltavat, on meno mahtavaa. Tämän ovat huomanneet sukellusoppaatkin. Edellisellä reissulla toisen veneen divemaster tunnisti ”team Nurmen” sukelluksella, kun oltiin samalla riutalla. Hän oli ohjannut meitä kaksi vuotta aikaisemmin, mutta muisti sukeltavan suomalaisperheen edelleen hyvin. 


Lisäksi, seuran porukalla on helppo järjestää isompiakin reissuja. US on järjestänyt mm. pari "perhe-liveabordia", joissa vuokrataan kokonainen sukellustukialus lämpimiltä vesiltä, ja lähdetään nimenomaan perheiden kanssa liikenteeseen. Kohteet suunniteltiin yhdessä niin että myös perheen pienimmille, siis vaikka 6-vuotiaille snorklaajille löytyi ohjelmaa. Yösnorklaus koralliriutalla ja uintiretki villin delfiiniparven keskelllä ovat kokemuksia, joita ei ihan perus-etelänmatkoilla pääse kokemaan. Laitesukellusta kuitenkaan unohtamatta.

Miten mukaan?

Jos olet kokeillut sukeltamista etelän lomamatkalla ja mietit harrastuksen jatkamista kotimaassa, ensimmäinen kysymys on miten? Etelässä kaikki on niin pahuksen helppoa. Matkatavaroiksi riittää luottokortti, ja laivalla kamatkin puetaan päälle jos itse ei viitsi. Suomessa on vähän toisenlaista, kun ammatikseen ohjaavia divemastereita on vähemmän, ja viiden tähden sukelluskeskuksiakin vain suurimmissa kaupungeissa. Mahtaakohan se etelän pikakurssilta saatu korttikaan toimia täällä? Mites nuo varusteet, kukahan osaisi neuvoa millaiset vehkeet pitää olla, kun tuo vesi on täällä niin kylmää?

Vastaus on että kyllä toimii ja neuvoja saa. Harvojen ammattimaisten kouluttajien lisäksi Suomessa toimii lähes kaksisataa aktiivista sukellusseuraa, joista löytyy kalustoa, tietotaitoa ja samanhenkisiä kavereita. Urheilusukeltajat ry. on tänä vuonna käynnistänyt täysin uudenlaisen koulutuksen, ”Sukella Suomessa kurssi”, jonka tarkoituksena on nimenomaan käydä läpi eteläisten ja pohjosten vesien eroja sukeltajan näkökulmasta, ja käytännön kautta tutustuttaa kotoisiin olosuhteisiin. Lähtökohtana on että etelässä suoritettu kurssi kyllä kattaa kaikki perusasiat ja siellä suoritettu kansainvälinen sukeltajakortti kelpaa toki Suomessakin. Kyse on vain siitä että haluamme tehdä uuden harrastuksen jatkamisesta Suomessa mahdollisimman antoisaa ja mukavaa. Ks. lisätietoja.

Jäseneksihän meillä pääsee älyttömän helposti, jäsenhakemus netissä riittää. Jäsenenä pääset mukaan jäsenhintaisille sukellusretkille kerhon kalustolla, ja ympäri vuoden seuran uimahallivuoroille harjoittelemaan omatoimisesti. Jäsenyyteen kuuluu aina myös Sukeltajaliiton jäsenyys, eli mm. Sukeltaja-lehti kotiinkannettuna ja muita jäsenetuja. Lisätietoja liiton verkkosivuilta.

Tervetuloa vedenalaiseen maailmaan!

Clarico-Text-Image