Sukeltaminen Norpasta


Sukellustoiminta Norpalla

Norppa on seuran nopea sukellustukialus, jolla maisemat vaihtuvat vauhdilla. Norppa on veneilytaitoisten jäsenten vuokrattavissa omatoimisiin sukelluksiin. Se on myös tiivisti käytössä koulutuksilla ja leireillä. Alukseen mahtuu neljän sukeltajan porukka varusteista riippuen, jolla se vielä jaksaa lähteä plaaniin. Alla ohjeita sukeltamiseen Norpalta. Ohjeet Norpan vuokraukseen ja käyttöönottoon löydät täältä.

Clarico-Text-Image

Mitä mukaan sukellusretkelle

Kun tulet Norpalle sukeltamaan, niin varaa mukaasi sukellusvarusteiden lisäksi sukeltajakortti ja voimassa oleva lääkärintodistus tai allekirjoitettu terveysselvitys.  Myös sukelluspäiväkirja kannattaa ottaa mukaan. Lisäksi sinulla tulee olla mukana täysi sukelluspullo, joka on siis täynnä hengityskaasua! Norppa ei ole ihanteellinen tukialus isoilla ja painavilla laitteilla käytettäväksi. Tuplakympit, tuplaseiskat tai pienemmät laitteet ovat suotavia.

Sukelluspuku kannattaa pukea jo rannassa. Matkan aikana tulee taatusti kastelevia pärskeitä. Kuivana säilytettävät varusteet ja eväät kannattaa pakata erilliseen kassiin, joka kestää roiskeita. Veneessä ei ole ylimääräistä kuivaa säilytystilaa. Norpassa on liivipakko. Norpasta löytyy muutamia kelluntaliivejä varavarusteena.


Norpan lastaus

Sukelluskamat pakataan kipparin ohjeiden mukaan. Lukuisten nyssäköiden ja pussien kanssa ei kannata tulla paikalle. Sukelluspullot pakataan lappeelleen veneen pohjalle, painovöiden tukiessa pullojen liikkumattomuutta. Sukelluslaite kannattaa kasata jo

lastauslaiturilla, jolloin veneeseen ei nostettaisi mitään ylimääräistä tai jotain ei jäisi puuttumaan. Varusteiden kasaamisessa kannattaa kuitenkin käyttää tervettä veneilyjärkeä.


Veneen käyttö merellä

Sukelluskohteella venettä ei saa jättää yksin kellumaan pinnalle! Veneessä on oltava aina joku sen käyttöön kykenevä.


Kippari ja sukellusvanhin

Norpassa toimii Räpylän tapaan aina kaksi erikoisroolia: kipparin sana on laki veneen käsittelyssä ja sukellusvanhimman sana on laki sukellustoiminnassa. Kummankaan roolin toiminnasta tai päätöksistä ei ole soveliasta valittaa.


Ennen sukellusta

Huolehdi siitä, että sukelluspöytäkirjaan on merkitty kohdaltasi vähintään seuraavat tiedot:

  • Nimi ja sukeltajaluokka

  • Käytössä oleva ilmamäärä, eli pullon koko ja sen hetkinen täyttöpaine (ei siis nimellispaine!)

  • Sukellussuunnitelma, eli kauanko olette pinnan alla ja mikä on maksimi syvyys. 

  • Muista suorittaa paritarkastus!


Sukelluksen aikana

Huolehdi, ettet missään tapauksessa ylitä suunniteltua sukellusaikaa ja siten aiheuta turhaa hälytystä Meripelastukseen. Jatkuva tikkaisiin jne. kolkutettu kolmen äänimerkin sarja sukelluksen aikana tarkoittaa, että sukellus tulee keskeyttää heti ja sinun tulee nousta turvallisesti pintaan etappien mukaan.


Sukelluksen jälkeen

Heti kun tulet pintaan ilmoittaudu Sukellusvanhimmalle. Jos olet kaukana Norpasta, parhaiten tämä tapahtuu hihkaisemalla Norpassa oleville. Tällöin sukellusaikasi katkeaa sukelluspöytäkirjassa. Norppaan noustaan veneen perästä ilman räpylöitä, annostin suussa ja liivit täytettynä. Räpylät ojennetaan veneessä oleville ennen veneeseen nousua.


Varmista, että tikkaat on nostettu ylös ja sidottu kiinni takakaiteeseen tukevasti!